Interview met drs. Jacqueline van der Vorm FFP RFEA, financieel specialist, Register Financieel Echtscheidingsadviseur, MfN-register­mediator en docent bij de School voor Mediation.

Té weinig vrouwen zijn financieel onafhankelijk.

Door Laura Vaessen.

Hoe ben je met mediation in contact gekomen?

Voordat ik voor mezelf begon was ik werkzaam bij een bedrijf dat het financiële stuk van scheidingen afhandelde. Hier waren geen officiële mediators in dienst, dat was echt een gemis. Toen ik in 2005 mijn eigen bedrijf oprichtte ben ik daarna de opleidingen tot familiemediator gaan volgen.

Hoe ben je dan bij de school voor mediation terecht gekomen?

Sylvia Brink (cursusdocent bij de School voor Mediation), heeft me in contact gebracht met Leonarda (Telling). Sylvia wist dat ze iemand zocht om de financiële ontwikkelingen bij familiezaken uit te leggen aan cursisten. Na een leuk gesprek met Leonarda ben ik meteen docent geworden. Ik had al de nodige ervaring op het gebied van doceren, ik geef cursussen en ik schrijf veel, het ging me meteen makkelijk af. Ik vind het erg leuk om te doen.

Voor wie is de opleiding familiemediation?

Voor iedereen die zich met een scheiding bezighoudt. Gewoon mediation is heel breed. Bij familie gaat het voornamelijk om scheidingen. Er spelen veel belangen, die mensen recht in hun portemonnee raken. Als er op dat moment iemand bijzit die niet kundig is, heeft dat enorme gevolgen. Ik zie de opleiding familiemediation als een must voor mediators die echtscheidingen begeleiden.

Afgelopen maart kwam je eerste boek uit: ‘Als je 50 wordt, wil hij er twee van 25!’

Een samenvatting: Vrouwen van deze tijd zijn supervrouwen: werken, kinderen opvoeden, het huishouden, sociale contacten onderhouden en sporten. Alle ballen houden ze in de lucht! Maar één bal blijft nogal eens liggen... de geldzaken. Bij woorden als ‘belastingen’ en ‘pensioen’ begint het bij veel vrouwen spontaan te jeuken en deze bal rollen zij graag door naar de partner. 
Bijna de helft van de Nederlandse vrouwen is niet economisch zelfstandig, maar financieel afhankelijk van veelal hun partner. Dat deze combinatie van afhankelijkheid en weinig interesse in geldzaken tot nare verrassingen kan leiden, merkt Jacqueline dagelijks in haar praktijk.

Wat was de directe aanleiding om dit boek te schrijven?

Het zat al een tijdje in mijn hoofd om vanuit mijn ervaringen het een en ander op papier te zetten. Mensen komen vooral bij mij als het al mis is gegaan. Ik wilde een boek schrijven ter preventie daarvan. Mensen bewust maken van hoe ze er financieel voor staan. Als het moment van scheiden al daar is, is het financieel goed regelen meestal al te laat.

Boeken over geld worden vooral door vrouwen vaak als saai bestempeld. Wat is er anders aan dit boek?

Boeken over financiën zijn over het algemeen in twee categorieën te verdelen. Of ze zijn leuk om te lezen, maar zijn zonder inhoud. Of het gaat wel ergens over maar zijn oersaai. Dit boek is een combinatie van het beste van beide. Gemakkelijk en leuk om te lezen maar wél met inhoud. Je steekt er écht iets van op. Het boek zet aan tot actie.
In mijn boek staan heldere tips over hoe je je financiën op orde krijgt, uitleg over onder meer hypotheken en pensioenen en haalbare stappenplannen om grip op je geld te krijgen. Het boek is bedoeld om vrouwen aan te zetten om zélf de touwtjes in handen te nemen, voordat het te laat is. Want dat vrouwen te laat ingrijpen, komt maar al te vaak voor.

Kun je een voorbeeld geven?

Neem het stel waarvan de man de relatie wilde beëindigen. Zij waren niet getrouwd maar hadden wel samen een zoon. Zij was minder gaan werken om voor hun zoon te zorgen, zodat hij carrière kon maken. Nu moesten afspraken worden gemaakt over de gezamenlijke woning en de kinderalimentatie.
Al snel bleek dat de vrouw met haar parttime salaris niet in de woning kon blijven. De man had een flink salaris, maar was niet verplicht om partneralimentatie te betalen. Ze waren immers niet getrouwd. Kinderalimentatie telt niet mee als inkomen om een hypotheek te krijgen. De vrouw kon met haar parttime salaris geen nieuwe woning kopen en was aangewezen op dure huur. Ook hoefde de man zijn opgebouwde pensioenpot niet met haar te delen, terwijl de vrouw tijdens hun relatie nauwelijks iets had opgebouwd. Behalve met alimentatie voor haar zoon stond ze dus compleet met lege handen. En dit voorbeeld is geen uitzondering! 

Voor familiemediators is het ook een zeer geschikt boek om praktische kennis uit te halen.

Hoe komt het naar jouw idee dat nog steeds 50% van de vrouwen financieel afhankelijk is van partner of overheid.

Enerzijds hebben ze geen zin om zich erin te verdiepen, ze vinden het een stom onderwerp. Er bestaat toch vaak een bepaalde stereotype taakverdeling. Veel vrouwen gaan wel over de ‘huishoudpot’, maar de grote zaken, zoals de belastingaangifte, de hypotheek en het pensioen, laten zij vaak graag aan hun partner over.
Anderzijds gaan de meeste vrouwen (veel) minder werken als er kinderen komen. Daar is op zich natuurlijk niks mis mee, maar wel als je er onderling geen goede afspraken over maakt. Hierdoor manoeuvreren ze zich in een kwetsbare positie. Ook mannen hebben vaak geen financieel overzicht, maar bij hun blijft de schade beperkter, doordat ze vaak een hoger salaris hebben.

Wat merk je nog meer in de praktijk?

Regelmatig word ik gebeld door vrouwen met de vraag of ze überhaupt kúnnen scheiden. Of ze het zich financieel kunnen permitteren. Dan is de angst goed merkbaar. Soms blijven vrouwen dan bij hun man, omdat ze geen zin hebben om ergens driehoog achter te eindigen met hun kinderen. Financiële onafhankelijkheid betekent dus ook vrijheid.

Doe je nog meer naast doceren aan de School voor Mediation, je eigen bedrijf runnen en boeken schrijven?

Ik schrijf al langer blogs en columns in magazines. Ik wil nu nog meer tijd steken in voorlichting geven over de financiële onafhankelijkheid van voornamelijk vrouwen.

Jacqueline, bedankt voor het interview.

Wil je meer lezen van Jacqueline ga dan naar publicaties op haar website: http://www.vandervormfp.nl/publicaties/

Ook familiemediator worden? De eerstvolgende opleiding Familiemediation start op maandag 2 oktober 2017. Lees hier meer over de opleiding:
Specialisatie opleiding tot MfN-erkend Familiemediator.


School voor Mediation

Docent aan het woord