Oudere nieuwsberichtenBron: NMI / 15 november 2013

Mediatorsfederatie Nederland opgericht.

De grote landelijke verenigingen van mediators hebben zich verenigd in de ‘Mediatorsfederatie Nederland’. Daarmee is een belangrijke stap gezet in de organisatie en de professionalisering van het mediatorsberoep. Met als missie de kwaliteit van mediation te bevorderen en namens het mediationveld als gespreks­partner voor de overheid op te treden. De lancering van de federatie vond vrijdag 15 november plaats tijdens het Mediationcongres 2013 in Utrecht.

Mediationwet
Een belangrijke activiteit van de Mediatorsfederatie is de wetgevings­advisering en de vertegenwoordiging van de belangen van mediators in het kader van de op stapel staande mediationwet. De federatie heeft een advies uitgebracht en onderhoudt intensief contact met Tweede Kamerlid Ard van der Steur over deze wet.

Kwaliteitsregister
De federatie houdt vanaf 1 januari 2014 het register van mediators en is verantwoordelijk voor het kwaliteitsbeleid voor mediation in Nederland. De federatie heeft deze rol overgenomen van het Nederlands Mediation Instituut. Het register is erkend door de Raad voor de Rechtspraak en de Raad voor Rechtsbijstand. De federatie streeft er naar het register de status van wettelijk register te geven.

Deelnemende verenigingen
De verenigingen die zich hebben verenigd in de Mediatorsfederatie Nederland zijn:

  • Nederlandse Mediatiorsvereniging
  • Nederlands Instituut van Psychologen
  • Nederlandse Vereniging van Mediation Advocaten
  • Vereniging GemeenteMediation
  • Vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators
  • Vereniging van Mediators en Scheidingsbemiddelaars in het notariaat
School voor Mediation

Mediation nieuws