Oudere nieuwsberichtenBron: VVD - 02 december 2011

VVD plan voor wettelijke verankering van mediation.

Bij mediation zien twee of meer partijen die een geschil hebben af van een gang naar de rechter. In plaats daarvan schakelen zij een professionele mediator in. Die brengt de partijen bij elkaar en legt de gemaakte afspraken zorgvuldig vast in een overeenkomst.

VVD Tweede Kamerlid Ard van der Steur: “Mediation wordt nog weinig gebruikt. Dit komt doordat de methodiek nog relatief onbekend is. Ook is niet in een oogopslag duidelijk wie een goede mediator is. Dat is jammer, want mediation is veel goedkoper dan een traditionele gang naar de rechter. Bovendien is mediation erg effectief. Meer dan 60% van de pogingen slaagt. Het grote voordeel van mediation is dat partijen zelf overeenstemming bereiken, dus zonder tussenkomst van een rechter. Ook wordt niet alleen het geschil maar ook het onderliggende conflict opgelost.”

Van der Steur denkt dat het potentieel voor mediation enorm is: “Mediation is een goed alternatief voor of in rechtszaken, maar ook voor rechtsbijstand­verzekeraars, vakbonden en geschillencommissies. Ook bij echtscheiding of bij ontslag is mediation eigenlijk de eerste optie. Door mediation wettelijk te verankeren, willen we er volwaardig alternatief van maken voor de traditionele rechtspraak.”

Vanaf vandaag tot en met 31 januari 2012 kunnen alle bij mediation betrokken belangengroepen, organisaties en instellingen commentaar leveren. Hierna zal in samenwerking met de Universiteit Utrecht een definitief initiatief­wetsvoorstel worden opgesteld. Uw reacties kunt u voor 31 januari 2012 sturen naar: secretariaat.vandersteur@tweedekamer.nl

Een pdf van de initiatiefnota kunt u hier lezen: ”VVD plan voor mediation” (de pdf opent in een nieuw window).

School voor Mediation

Mediation nieuws