Bron: NRC - 18 mei 2015

Zo’n ouderschapsplan zegt dus niks.

Verplicht afspraken maken over kinderen na de scheiding is mislukt, stelt promovenda Marit Thomassen.

Door Enzo van Steenbergen

Ouders mochten niet meer scheiden zonder goede afspraken over de kinderen, vastgelegd in een ouderschapsplan. Waar zijn de kinderen doordeweeks, waar in het weekend? Wie bepaalt de schoolkeuze, wie betaalt de tandarts, en wie brengt ze naar sportwedstrijden? De echtscheidingsrechter zou het plan toetsen, en het scheidingsverzoek afwijzen als het de ouders niet zou lukken met elkaar afspraken te maken over hun kinderen.
Dat was het idee, toen in 2009 het ouderschapsplan als verplichting in de wet werd opgenomen. Maar het is mislukt. Dit concludeert jurist Marit Tomassen-van der Lans, die vandaag aan de Vrije Universiteit in Amsterdam op het onderwerp promoveert. Tomassen onderzocht zeshonderd dossiers van paren die voor ingang van de wet scheidden, en evenveel scheidingsdossiers nadat het ouderschapsplan verplicht was geworden. De uitkomst: het is niet gelukt.

Lees hier een pdf van het artikel ”Zo’n ouderschapsplan zegt dus niks” uit de NRC van 18 mei 2015 (pdf opent in een nieuw venster).

School voor Mediation

Mediation nieuws