5 manieren waarop reizen een positieve invloed heeft op je gezondheid

Hoe blij je ook bent met je baan, je vrienden en je relatie, op een gegeven moment kan je het gevoel krijgen vast te zitten in een routine. Je vergeet (even) wat jou echt blij maakt, mooie dingen begin je voor lief te nemen en het grotere plaatje en de schoonheid van het leven zijn langzamerhand ver te zoeken. Herkenbaar? Reizen (of ‘er tussen uitgaan’) doet wonderen voor je mentale gezondheid. Helemaal in de donkere wintermaanden.

Door dag in, dag uit hetzelfde te doen (niet letterlijk natuurlijk) ‘zonder erbij na te denken’, kan het uiteidelijk gebeuren dat de mooie dingen in het leven je niet meer opvallen. Het is immers normaal geworden. Sommige mensen vinden routine en weten wat je kan verwachten, héérlijk. Toch kan routinematig leven op de lange termijn zorgen voor angstige of depressieve gevoelens.

Uit onderzoeken blijkt dat reizen en op vakantie gaan wonderen kan doen voor je mentale gezondheid, je persoonlijke en je professionele leven. Dus hop uit je comfortzone en ga op reis; af en toe geprikkeld en uitgedaagd worden kan nooit kwaad, of je nu een routine-lover bent of niet. Dit zijn 5 manieren waarop reizen bijdraagt aan een goede mentale gezondheid.

1. Het verbreedt je wereld
Of je nu ver reist of dichtbij huis, als je op reis gaat, verlaat je in elk geval je comfortzone. Door een andere manier van leven te leren kennen, word je vanzelf meer open minded. Alles wat je ziet is anders dan je gewend bent: de taal, de cultuur, de mensen en het eten. Dat betekent dat er ook een nieuwe kant van jou ontstaat. De reizende jij.

Door te zien en te ervaren hoe andere mensen leven, krijg je een bredere kijk op de wereld in plaats van een kijk gebaseerd op verhalen, krantenartikelen en plaatjes. Doei tunnelvisie!

2. Je leert meer over onze wereld
Als je gaat reizen, leer je vanzelf hóe je moet reizen. Je leert navigeren, communiceren en je leert over andere culturen. Of je nu de weg vraagt, met locals praat of een ticket koopt op het treinstation: je zult moeten communiceren om te kunnen reizen. Op elke plek in elk land gebeurt dat op een andere manier.

Zonder dat je het in de gaten hebt, leer je onvoorstelbaar veel op reis. Helemaal als je alleen reist en zelf moet uitzoeken hoe dingen in een ander land werken, zoals hoe je bij je hostel komt of als je een dagactiviteit wilt plannen. Ik kan met zekerheid zeggen dat ik tijdens mijn reizen meer heb geleerd dan al mijn middelbare schooljaren bij elkaar opgeteld.

3. Je wordt gelukkiger
Reizen en nieuwe avonturen meemaken, kan zorgen voor enorm veel plezier. Weken, maanden en zo niet jaren kan je nog nagenieten van je vakantie of reis. Maar niet alleen tijdens of na je trip kan je genieten van de reis, de voorpret is minstens zo leuk.

Uitzoeken waar je heen gaat, wat je precies wilt zien, welke plekken je graag wilt bezoeken en hoe je van A naar B komt, allemaal part of the fun. Nu houdt de één natuurlijk meer van plannen dan de ander, maar alleen al naar een reisje uitkijken, zorgt voor een héél gelukkig gevoel.

4. Minder stress
Door te reizen worden je gedachten als het ware gereset. Je vergeet de deadlines, stress en hoge werkdruk. Op reis ben je hier juist níet mee bezig, op vakantie ben je vooral bezig met nieuwe ervaringen. Van al die nieuwe dingen leer je en groei je, en groei staat voor geluk. Je leeft meer in het nu en daarin is geen plek voor stress. De grootste stress die je zal hebben, is je afvragen hoe je naar de volgende plek komt.

Omdat je loskomt van je dagelijkse routine krijg je ineens de kans om je leven van een afstandje te bekijken. Hoe ben je eigenlijk geweest als zoon, dochter, vriend(in) of werknemer? Wanneer je vastgeroest zit in een patroon is het lastig te reflecteren op wie je bent en wat je doet. Grote kans dat je als een meer bewuste en lieve versie van jezelf terugkomt.

5. Je wordt creatiever
Jezelf omgeven in een nieuwe situatie, op een nieuwe plek met nieuwe mensen om te heen vraagt om de nodige dosis creativiteit. Creativiteit wordt direct gelinkt aan neuroplasticiteit (het vermogen van de hersenen om zich te herstellen en herstructureren), wat betekent dat onze hersenen gevoelig zijn voor veranderingen, zoals een nieuwe omgeving of nieuwe ervaringen.

Behalve dat de wetenschap bewijst dat nieuwe omgevingen je creatiever maken, is het ook logisch dat je vanzelf creatiever wordt op reis. Je moet jezelf letterlijk zien te redden in een omgeving die je niet kent. Hoe maak je nieuwe (tijdelijke) vrienden, hoe kom je van A naar B, wat doe je als alle hostels (of andere verblijven) volzitten en wat doe je als de supermarkt in een mini-dorpje al dicht is als jij aankomt? Je bent creatiever dan je denkt!

bron: bedrock.nl
U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten