7 vragen die je jezelf aan het eind van iedere werkdag moet stellen

De meeste dagen glijden in een waas van gewoonte voorbij. Zeker nu, met al dat thuiswerken. Je staat op, gaat naar je werkplek, doet daar je ding en soms ga je ook nog eens te lang door. Zo ben je veel met je werk bezig. En de volgende dag begint het hele riedeltje weer opnieuw. Maar wat dóe je eigenlijk de hele dag, wat bereik je? Héb je iets aan wat je doet? Maak aan het eind van iedere dag de balans op en stel jezelf dan déze vragen:

  1. Heb je iets gedaan waar je in de toekomst wat aan hebt? Nee, je hoeft heus geen voorbereidingen te hebben getroffen voor het winnen van een Nobelprijs. Of een miljoen te hebben binnengesleept als appeltje voor de dorst op je oude dag. Maar, hoe miniem ook, heb je vandaag iets gedaan dat je verder gaat helpen op de lange termijn? Al is het maar een heel klein stapje?
  2. Heb je wezenlijk contact gemaakt? Interactie met mensen is belangrijk om je goed te voelen. Juist nu! Hard werken is belangrijk, maar af en toe even pauzeren en een kwartiertje koffie drinken en lachen met je collega’s ook. Altijd maar doorbuffelen als een soort machine zorgt ervoor dat je je niet bewust van de kleine geluks,- en genietmomentjes die er ook iedere dag zijn.
  3. Was de kosten-batenverhouding goed? Heb je je tijd zo gunstig mogelijk verdeeld? Of heb je misschien ook dingen gedaan die je jezelf had kunnen besparen? Hoe minder tijd en energie je stopt in zaken waar je eigenlijk niet echt iets aan hebt, of die niet persé noodzakelijk zijn, hoe meer mogelijkheid je hebt om de dingen te doen waar je daadwerkelijk blij en gelukkig van wordt.
  4. Heb je iets gedaan dat weergeeft waar je echt voor staat? Iedereen heeft dingen die hij specifiek heel belangrijk vindt in het leven. Behulpzaam zijn bijvoorbeeld, verantwoordelijk zijn, of goed luisteren. Ga na iedere werkdag bij jezelf na: heb ik van die kwaliteit echt gebruik gemaakt? Heb ik bijvoorbeeld de tijd genomen om te luisteren naar het dilemma waar mijn collega mee bij me kwam? Of: heb ik die nieuwe werknemer goed op weg geholpen? Kun je daar bevestigend op antwoorden, dan geeft dat je vast een goed gevoel.
  5. Maakt wat je doet je nog steeds overwegend blij? Natuurlijk, je hebt weleens een offday. Soms loopt het even niet lekker op je werk, of ben je bezig met een klus waar je niet heel veel voldoening uit haalt. Dat is niet erg, zolang het maar geen gemeengoed wordt. Vraag jezelf daarom iedere dag af of je nog steeds overwegend blij wordt van je werk, of de leuke momenten de mindere nog steeds overheersen.
  6. Heb je iets gedaan waardoor je jezelf verbeterd? Altijd blijven leren is goed voor je ontwikkeling. Het is heel makkelijk om op een gegeven moment ongemerkt stil te blijven staan, en te verzanden in een soort sleur, waar je na een tijdje heel moeilijk weer uitkomt. Iedere dag enorme persoonlijke successen boeken is niet nodig, maar ’s avonds even nagaan of die dag tenminste weer een klein beetje wijzer bent geworden is belang om jezelf scherp te houden.
  7. Waar ben je trots op? Je zou iedere dag het beste kunnen afsluiten met ene goed gevoel over jezelf. Niet omdat je wereldvrede hebt bewerkstelligd, maar omdat je toch op z’n minst één ding goed moet hebben gedaan. Wie trots is op zichzelf, kan namelijk met een gerust hart de dag afsluiten, want de wetenschap dat je goed bezig bent, daar slaap je toch het lekkerst op.

bron: mynd.nu

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten