De onverwachte voordelen van online video-mediation

Tot de start van de intelligente lockdown dacht je misschien dat mediationgesprekken aan tafel noodzakelijk zijn om tot goede afspraken te komen. Inmiddels zijn onverwachte voordelen opgemerkt door verschillende mediators.

Een mediator verteld:

Gemakkelijker afspreken
“Omdat cliënten geen reistijd meer hebben en hun werktijd vaak zelf kunnen inplannen is het veel makkelijker om een afspraak te maken. Daarnaast blijkt dat digitale besprekingen inhoudelijk sneller gaan dan de besprekingen aan tafel. Door deze twee veranderingen is het mogelijk om vaker met elkaar af te spreken en de bijeenkomsten korter te laten duren.

Ook familiemediator worden? Volg de praktijk opleiding!


Tijd wordt efficiënter gebruikt
Zo kan bijvoorbeeld in 15 minuten uitgelegd worden hoe het uitrekenen van partner- en kinderalimentatie in zijn werk gaat. Daarna beëindigen wij het gesprek en mail ik mijn notities waarin de uitleg is samengevat. Mijn cliënten denken na op welke manier zij het toekomstige inkomen willen verdelen. Wanneer het mogelijk is dat zij hier samen (zonder mij) over kunnen overleggen, dan doen zij dat. Tijdens de volgende bespreking, die enkele dagen later al kan plaatsvinden, laten zij mij weten hoe zij er in staan. Zonodig begeleid ik hen tot een gezamenlijk standpunt, of maak ik met hen een stappenplan om daar te komen.

Emotionele aansluiting
Natuurlijk zit er ook een nadeel aan de online video-mediation. Het is soms wat moeilijker om ook ‘emotioneel’ bij mijn cliënten aan te sluiten. Aan tafel zie ik vaak snel of iemand emotioneel wordt en dus ‘met het verstand afhaakt’. Digitaal kan ik dat soms missen. Maar, mediation is een proces dat we met z’n drieën doen. Met mijn cliënten maak ik nu, nog explicieter dan voorheen, de afspraak dat als ze afhaken, en ik dit onverhoopt niet opmerk, zij dat meteen laten weten. Dat is voor hen vaak een stap maar het went ook weer heel snel. Als mijn interventies onvoldoende blijken te zijn om weer verder te kunnen gaan, kunnen wij nu veel makkelijker dan voorheen een pauze inlassen.

Meer verstandige keuzes
Dat brengt mij op een ander voordeel van de online video-mediation. Samen aan tafel zitten en het hebben over je scheiding kan in sommige gevallen zo emotioneel zijn dat het moeilijk is om verstandig (met verstand) te denken. Tijdens de online-gesprekken zitten mijn cliënten vaak ieder in een eigen ruimte waardoor het makkelijker wordt om goed op te letten en de juiste keuzes te maken.

Onverwacht cadeautje
Maar het grootste voordeel van de online video-mediation maakte ik onlangs mee toen de dochter van mijn cliënten de mevrouw die papa en mama met de scheiding helpt even wilde zien. De kinderen zijn voor mij het uitgangspunt bij het maken van een goede scheidingsregeling. Hoewel ik ze normaliter niet of nauwelijks zie en spreek weet ik via hun ouders wel veel van ze. Als ik ze dan uiteindelijk ook nog live kan zien is dat een onverwacht cadeautje!”

Hopelijk heeft de lockdown ook voor jullie voordelen opgeleverd. Wil je meer weten over familiemediation? Hier lees je er alles over >
Heb je nog vragen neem dan contact met ons op!

bron: Verder

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten