De power van lichaamstaal: zo maak je je relaties intenser en waardevoller

Zeg eens eerlijk: neem jij de tijd om écht te luisteren naar iemand? Dag in dag uit zenden we met de stand van onze wenkbrauwen, armen en voeten signalen uit. Gebruik dat: verdiep relaties door mindful te communiceren en te letten op iemand’s lichaamstaal.

Vriendschappen, niemand wil ze missen. Gelukkig maar: het hebben van vrienden is cruciaal voor je gezondheid, goed voor je eigenwaarde en ze geven je leven betekenis, blijkt uit onderzoek. Ook zijn sociale gebeurtenissen de momenten die je het meeste bijblijven. Al met al begint een zinvol leven dus bij je omgeving, bij fijne vrienden en een goede liefdesrelatie.

De charme van face-to-face 
Toch verlopen steeds meer gesprekken via social media. We whatsappen om te vragen hoe het gaat, zetten een ‘happy birthday’-wens op Facebook en zien op Instagram het verdere leven van vrienden. We mogen best wat meer investeren in relaties. Je loopt namelijk iets mis door niet face-to-face te communiceren: verdieping. Dat heeft vooral te maken met het missen van lichaamstaal. 

De power van lichaamstaal
Lichaamstaal brengt puurheid, kracht en verdieping in je relaties. Zo’n zeventig procent (!) van je communicatie gebeurt namelijk non-verbaal. We besteden vooral aandacht aan woorden, terwijl we meer zeggen met ons lichaam: het verraadt ware emotie. Of we nu willen of niet.

Een kritische blik
Probeer eens na te gaan wat voor gesprekken jij meestal voert. Zijn het één-op-één gesprekken in een relaxte ruimte? Of gaat het vluchtig? Je hoeft écht niet altijd een diepgaand gesprek te voeren of te letten op lichaamstaal. Maar bij vrienden en je partner is het een gemiste kans om niet door te vragen als jou iets opvalt aan zijn of haar body language.

Mindful communiceren
Letten op lichaamstaal, heeft te maken met mindful communiceren. Je richt je op de ander, bent in het hier en nu en luistert oprecht. Het effect: je ziet het als iemand zegt dat alles goed gaat, maar iets anders uitstraalt. Je zult dan zelf de afweging moeten maken of je daar iets mee doet of niet. Wie weet snakt diegene ernaar om gehoord te worden en zijn of haar verhaal te kunnen doen.

Niet je gezicht, maar je voeten
Onbewust – en misschien wel bewust – letten we altijd op lichaamstaal. Maar dat doen we door naar het gezicht te kijken. Het grootste gros blijft hangen bij het gezicht, een kleine groep gaat vervolgens naar de handen, benen en voeten. FBI-agent Joe Navarro schrijft in zijn boek ‘Bodylanguage‘ dat we beter naar de voeten kunnen kijken. Slim als we zijn, weten we dat ons gezicht onze ware aard kan verraden. En dus hebben we onszelf aangeleerd om het in de plooi te houden als we boos, bang of verdrietig zijn. Maar onze voeten… daar letten we zelden op. Die draaien, wiebelen, schuiven. Observeer dus eens iemand van onder naar boven. Wat verraden de voeten wat het gezicht weet te verbergen? 3 voorbeelden:

1. Wiebelende voeten
Wiebelende voeten zijn meestal een goed teken. Het kan staan voor ongeduld, maar meestal voelt iemand zich relaxed. Sterker nog, diegene heeft het gevoel in een bepaalde positie te verkeren of iets gunstigs te krijgen.

2. Naar je toe bewegende voeten
Bewegen de voeten als iemand staat naar je toe? Dan ben je welkom. Draaien alleen de heupen, maar blijven de voeten staan? Dan wil diegene waarschijnlijk liever alleen gelaten worden. Als we iets niet leuk vinden, zijn we namelijk gewend om ons lichaam ervan weg te draaien.

3. Gekruiste benen-houding
Het ziet er oncomfortabel uit, maar wanneer iemand met zijn benen over elkaar staat, voelt diegene zich op zijn gemak. Het is dus een goed teken!

Snelcursus
Iemand van top tot teen observeren lukt met de volgende basisskills. Gebruik het als een hulpmiddel om bewust en oprecht te luisteren en je vriendschap naar een next level te brengen.

Wees een James Bond
We kijken vaak vluchtig om ons heen zonder daadwerkelijk ergens op te focussen of te letten. Net zoals je mindful kunt eten, kun je dus ook mindful kijken. Om lichaamstaal te begrijpen, moet je goed observeren. Hierbij is het ook belangrijk om te weten hoe iemand normaal gesproken zit, hoe de voeten normaal staan en waar diegene zijn handen dan heeft. Zo valt het sneller op als iets afwijkt. Kijk dus wat vaker naar de houding van je vrienden en familie, zodat je een afwijking sneller opmerkt.

Screen de omgeving
Om de lichaamstaal van iemand te ontrafelen, hoef je niet in diegene te kruipen, maar helpt het wel om de omgeving te screenen. Als je de context weet waarin lichaamstaal plaatsvindt, kun je beter begrijpen wat het betekent. Je vindt het bijvoorbeeld logisch dat mensen na een ongeval in shock zijn en warrig praten.

Wereldwijd versus uniek
Sommige non-verbale signalen zijn wereldwijd hetzelfde. Andere signalen zijn juist uniek. Vooral de universele gebaren zijn makkelijk te onthouden en kunnen je al een heel eind op weg helpen. Maar pin hier niet te veel aan vast, want verschillende onderzoeken wijzen uit dat de lichaamstaal erg verschilt tussen landen en culturen. Zelfs lachen en boos kijken, gebeurt niet in alle landen hetzelfde.

Probeer linkjes te leggen tussen signalen
Kijk nooit naar één los gebaar, maar let op tegenstrijdigheden en overeenkomsten. Twee vergelijkbare signalen (zwaaien naar iemand en tegelijkertijd vrolijk kijken) geven een sterkere boodschap. Als je aan 3 dingen kunt zien dat iemand gestrest is, kun je dit met meer zekerheid stellen dan als hij alleen wiebelt met zijn been.

Maak twee groepen van emoties
Om een algemeen beeld van iemand te krijgen is het handig om signalen in hokjes te stoppen. Maak twee groepen: comfortabel en niet comfortabel. Emoties die horen bij een comfortabel gevoel zijn blij, relaxed en vrolijk. Niet comfortabel is iemand die gestrest, onzeker of boos overkomt. Zo kun je iemand snel lezen.

Doe er je voordeel mee!

bron: Bedrock

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten