Dit is hoe je het meeste uit de opwaartse lente energie haalt

Hoera, het is lente! De natuur ontpopt zich langzaam tot een bloemenparadijs. De vogels herontdekken hun fluit-geluid. En wij, mensen, voelen een toenemende energie om te creëren, dingen te ondernemen en onder de mensen te zijn. We kunnen weer ademen. Heerlijk! Welkom lente.

De natuurlijke kracht van de 5 elementen
Bovenstaande heeft alles te maken met de Hout energie die, volgens de leer van de 5 elementen, piekt in het lenteseizoen. Een eeuwenoude, Oosterse filosofie waarmee natuurlijke cycli worden verklaart vanuit 5 fundamentele elementen: hout, vuur, aarde, metaal en water.

Het Oosterse denken veronderstelt dat deze elementen niet alleen de cyclische veranderingen in de natuur sturen, maar zich ook manifesteren in het lichaam en de geest van de mens. Zo heeft het Water element er tijdens de wintermaanden voor gezorgd dat we een drang voelden om lekker te cocoonen en te reflecteren op wat ons nog dient en wat niet. En nu is het de lente die ons aanspoort om, gesteund door het Hout element, veranderingen door te voeren, nieuwe plannen uit te werken en te groeien.

Lente zorgt voor levenslust en daadkrachtig, maar onrust ligt op de loer
Als je hout energie sterk is blaak je van zelfvertrouwen. Je voelt je energiek, creatief en actief. Je ervaart een gezonde drang om te creëren. Om te leven. Helder denken, plannen en duidelijk keuzes maken gaan als vanzelf. Tegelijktijd ben je flexibel en open. De Hout energie in ons heeft een één op één relatie met onze eigenheid en het vermogen tot zelfexpressie. Het gehoor geven aan zielsverlangens en de durf om je intuïtie je daartoe te laten leiden.

Waarom dan toch de rem erop?
In de meesten van ons is deze actieve energie (ook wel Yang energie) overvloedig aanwezig en is juist het ontspannen (Yin energie) dé dagelijkse uitdaging. Niet gek overigens, onze maatschappij is hierop ingericht. Alles staat in het teken van actie, en ‘niks doen’ bestempelen we al gauw als nutteloos. Maar kijkend naar de filosofie van de 5 elementen, is het helemaal niet zo handig om altijd actief te zijn. Yin en Yang dienen evenredig veel aandacht te krijgen om gezond te blijven. Dus teveel varen op onze Yang energie maakt je op de lange termijn alles behalve energiek en productief.

Naarmate we richting de zomer gaan bouwt de Yang energie in de natuur zich meer en meer op. Dit heeft ook direct invloed op ons. En omdat de Yang energie in ons het gehele jaar door al zo overheersend is, is de lente bij uitstek een tijd waarin we onszelf vanuit enthousiasme gemakkelijk voorbij kunnen rennen. Met het gevaar dat een gevoel van onrust ons denken en doen gaat bepalen en we als kip zonder kop van alles veranderen en ondernemen.

Woede en frustratie; een indicatie voor Hout inbalans
Het onderdrukken van emoties of verlangens kan zorgen voor een disbalans in de Hout energie. Je negeert wat je nodig hebt om je goed te voelen, en levenslust maakt plaats voor gevoelens van boosheid, frustratie of irritatie. In ons lichaam correspondeert het Hout element met de lever en de galblaas, dit is ook waar de uitdrukkingen ‘iets op je lever hebben’ en ‘zijn gal spuwen’ vandaan komen.

Lichaamstaal zegt ook veel. Mensen waarbij het hoofd bijvoorbeeld altijd voor de nek uitgaat als ze lopen – snap je dan wat ik bedoel? – of die negen van de tien keer geïrriteerd reageren als je ze iets vraagt terwijl ze aan het werk zijn, kan duiden op een Hout verstoring. Ze verkeren in een ‘go go go’ modus, maar écht iets van de grond krijgen lukt ze vaak niet.

Backfire alert…
Enkele andere mentale en fysieke uitingen waaraan je een disbalans in de Hout energie kan herkennen zijn:

 • Laag zelfbeeld, eeuwige onvrede of schuldgevoelens
 • Nervositeit, teveel denken
 • Gebrek aan daadkracht, initiatief of besluitvaardigheid
 • Wazig zicht, kloppende oog-ader of gelig getint oogwit
 • Grauwe gelaatskleur
 • Eenzijdige hoofdpijn
 • Nekpijn onder bij de schedelrand
 • Stijve spieren of spierkrampen
 • Pijn in tweede kleine teen als je erin knijpt
 • Veel zuchten of duizeligheid
 • Nachtmerries

Slowing down to achieve more
Omdat het Hout element zich kenmerkt door een opwaartse energie die enthousiast maakt, vergeten we al gauw om rust te nemen. Maar we hebben die ruimte – gecreëerd door rust – nodig om ons enthousiasme te kunnen manifesteren. Me-time is dus een cruciaal component om optimaal te kunnen genieten van de Hout energie die de lente ons brengt. En door regelmatig uit de actiemodus te stappen voorkom je dat je doorschiet.

Gras groeit niet sneller wanneer je eraan gaat trekken.
Alles in de natuur heeft haar eigen tempo. Wij ook. Dat vol overgave accepteren geeft rust. En rust geeft weer energie. Door te duwen en te trekken verlies je de natuurlijke flow of life. Een flow waarin inzichten en antwoorden naar je toe kunnen komen. Waarin emoties gezien mogen worden vanuit liefde, in plaats van weggeduwd vanuit angst. Waarin buiten je comfortzone stappen niet (enkel) eng is, maar de belichaming van onze natuurlijke urge om te groeien is.

Dit kan je doen om de Hout energie in toom te houden:

Voed jezelf met groen
Middels kleding, kamerplanten of boswandelingen. Groen is namelijk de kleur behorende bij het element Hout. Daarom is het eten van groene groenten in de lente ook een goed idee. Je ondersteunt zo het functioneren van de lever en hoe beter dit orgaan zijn werk kan doen, hoe meer energie jij ervaart.

Beweeg, maar niet te explosief
Sporten helpt om de Yin – Yang energie te balanceren. Als je je gestresst en gejaagd voelt, sport dan maximaal een uur en zorg voor voldoende hersteltijd tussen trainingen. Lang en explosief sporten verlaagt het testosterongehalte, wat stress (via een verhoogde aanmaak van het hormoon Cortisol) en Yang energie juist nog meer boost. QiGong of slow flow yoga varianten zijn bij veel stress daarom efficiënter.

Shiatsu behandeling of saunabezoek
Hiermee help je je lichaam om energie (ki), bloed, afvalstoffen en voedingsstoffen vrij te laten stromen, zodat jij je ook daadwerkelijk weer energiek genoeg voelt om dingen te ondernemen.

Ga op tijd naar bed
Volgens de Oosterse Orgaanklok zijn de organen behorende bij het Hout element (lever en galblaas) het actiefst tussen 23.00 uur en 01.00 uur ‘s nachts. Als jij dan al lang en breed in dromenland bent, zullen zij hun werk veruit het beste kunnen uitvoeren. Wat weer ten goede komt van jouw energie de volgende dag.

Werk met intentie
Niet alleen de lente als seizoen staat voor groei en new beginnings, maar elke ochtend als je wakker wordt is een nieuw begin. Neem een moment om te reflecteren op hetgeen waarvoor jij je dankbaar voelt, en op wat jij nodig hebt om het beste uit jezelf te halen. Zo creëer je ruimte en ritme voor jezelf – iets waar wij wensen nou eenmaal goed op gaan – én houd je focus op de dingen die jou positieve energie geven.

Voor de rest… lekker genieten en niet teveel denken ?

Bron: Burn in blog

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten