Geweldloze Communicatie, wat is dat?

Geweldloze Communicatie (ook wel verbindende communicatie genoemd) helpt ons stevig in het leven te staan, te zeggen wat we willen én te horen waar het de ander om gaat. Het is een taal van mededogen waarmee we de machtsstrijd overstijgen en bewegen naar samenwerking en vertrouwen. Zo verloopt de communicatie ontwapenend, doeltreffend en verbindend.

Geweldloze Communicatie is ontwikkeld door Marshall Rosenberg en leidt wereldwijd tot het oplossen en voorkomen van conflicten, concrete verheldering van communicatie en heling van relaties.

De belangstelling voor Rosenbergs benaderingswijze is groter dan ooit. In Nederland en België houden talrijke organisaties zich al jaren bezig met het bekendmaken en trainen van het model — niet alleen in de privésfeer, maar ook op de werkplek, op school en in de politiek.

Geweldloze Communicatie richt zich op:
Waarneming:  wat we zuiver waarnemen (niet hoe we daarover oordelen)
Gevoel:  hoe we ons voelen bij die waarneming (niet hoe we erover denken)
Behoefte:  als basis van wat we voelen (verantwoordelijkheid nemen)
Verzoek:  concrete actie voorstellen om het leven te verrijken (geen eis)

Intentie
Alles wat we doen of niet doen, zeggen of niet (durven) zeggen, doen we om een behoefte te vervullen. De intentie van GC is om, doordrongen van dit besef, steeds meer te luisteren, spreken en leven vanuit verbondenheid met & respect voor eigen en andermans behoeften.

De giraf en de jakhals
Marshall Rosenberg introduceerde twee dieren om het verschil tussen geweldloze en gewelddadige communicatie te verduidelijken: de giraf en de jakhals. Hieronder in het filmpje legt hij het heel duidelijk uit. De kwaliteit van het fragment is niet zo goed, maar wel de moeite waard om te bekijken.

De jakhals
maakt voortdurend interpretaties van hetgeen hij ziet en hoort. Deze interpretaties zijn gebaseerd op zijn eigen referentiekader en zijn eigen ervaringen. Wanneer zijn interpretaties niet overeenstemmen met de intenties en gedachtewereld van de ander, zal de ander zich niet begrepen voelen. Wanneer de jakhals hier ook nog een portie oordelen over de ander aan toevoegt, is de kans op strijd aanzienlijk.

De giraf, het landdier met het grootste hart, neemt objectief waar wat er gebeurt. Hij communiceert deze waarnemingen open en liefdevol naar de ander, en is benieuwd of de ander zijn waarnemingen herkend. Er ontstaat een gesprek dat is gebaseerd op wederzijds respect en betrokkenheid.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten