Go with the flow

‘Flow’, een heerlijke gevoel van ergens helemaal in opgaan, met focus en helderheid. Je vergeet de tijd en je hebt een gevoel van inspiratie en bezieling.

Na afloop ervaar je een gevoel van voldoening. Je voelt nieuwe energie door je stromen en je gaat ervan stralen.

Meer flow ervaren
Misschien denk je dat flow iets is dat je toevallig eens in de zoveel tijd overkomt. Maar het goede nieuws is dat je jezelf kan leren om meer flow te ervaren. Dit kan veel voor je veranderen. Het zorgt ervoor dat je beter aanvoelt wat jou drijft (je intrinsieke motivatie), wat je leven zin geeft en je ervaart meer plezier in je werk. Je creativiteit en productiviteit gaan erdoor omhoog.

Het gevoel van flow ontstaat als je:
• tijd en ruimte geeft aan jezelf om inspiratie op te doen
• regelmatig rust en stilte opzoekt, zodat je intuïtie/gevoel je meer kan gaan leiden
• weet wie je bent en wat je talenten zijn (wat zit er in je DNA? ) en daar gehoor aan geven
• stil staat bij dromen, verlangens en ambities; wat vertellen die over jezelf?
• datgene doet waar je zo goed in bent en je merkt dat de tijd vliegt
• controle loslaat en stopt met heel hard je best doen (streven)
• zorgt voor een balans tussen wat je kunt en wat er van je gevraagd wordt
• jezelf voldoende uitdaagt en je kwaliteiten en competenties benut
• een positief zelfbeeld hebt; zien wat je toegevoegde waarde is en daarin geloven
• beschikt over voldoende zelfsturing (zonder kom je niet in beweging)

Als je flow wilt ervaren zorg je er dus voor dat je een aantal van bovenstaande zaken in zowel je werk als privéleven inbrengt. En weet dat je flow alleen ervaart als de uitdaging nét iets meer van je vraagt dan de vaardigheden die je al bezit.

Apathie, het zusje van Flow
Als de uitdaging te klein is, ligt verveling op de loer en bestaat de kans op een bore-out. Je ervaart je werk dan als saai en uiteindelijk word je apathisch en komt er niets meer uit je handen. Apathie is het negatieve zusje van flow.

Als je jezelf overbelast, teveel van jezelf vraagt gedurende een langere periode, bestaat de kans op een burn-out. Bij een burn-out is er niet alleen sprake van overbelasting door hoge werkdruk, maar veelal van jezelf uitputten, je grenzen continu overschrijden (ook privé) en een mismatch tussen je functie/werkomgeving en wie jij bent.

Vraag je bij een gevoel van overbelasting dan ook eens af of je (nog) wel het werk doet waar je hart ligt? Dit is essentieel om een gevoel van flow te ervaren. Doe iets dat passend is bij jou als mens. Werk dat in evenwicht is met je persoonlijke waarden en kwaliteiten. Dat wat je doet staat in functie van een ‘hoger doel’ in je leven (iets waarmee je iets bijdraagt aan het leven van anderen, wat je leven betekenis geeft).

Herontdek jezelf en kom in beweging
Jezelf kennen en een goed zelfbeeld zijn dus een belangrijke stap om tot meer flow te komen in je leven. Vervolgens is het belangrijk om keuzes te maken die dichtbij jezelf staan. Doe wat echt bij je past. Maak keuzes die kloppen met wie jij bent en met wat jij belangrijk vindt.

Om flow te ervaren is het belangrijk dat je zelf in beweging komt, zelf initiatief neemt. Alleen jij kan voor meer flow in je leven zorgen. Wacht niet op anderen of tot de situatie verandert, maar zet zelf alvast een eerste stap.

bron: onestepcoaching.nl
U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten