Waarom grenzen stellen in je relatie belangrijk is (maar hoe doe je dat?)

Dat er veel te zeggen valt over relaties, is zeker. Een cruciaal ingrediënt voor een betere relatie: het stellen van gezonde grenzen in relaties. Heb jij ooit stilgestaan bij het belang van gezonde grenzen binnen een relatie, en hoe je deze dan precies stelt?

Grenzen stellen in relaties is uitermate belangrijk, stelt relatietherapeute Erika Evans. Door grenzen te stellen geef je aan waar je limieten liggen op lichamelijk en emotioneel vlak.

Iedereen heeft namelijk zulke grenzen, maar vaak worden die niet benoemd. Zorg dus dat je aan jezelf én aan anderen kan communiceren waar je oké mee bent en waar niet mee. Alleen zo kan er binnen een relatie sprake zijn van wederzijds respect en het aangaan van een diepe connectie, aldus Evans.
Wil jij bewuster omgaan met je eigen grenzen binnen relaties? Volgende stappen helpen je daarbij.

Stap 1: je eigen grenzen ontdekken
Je eigen grenzen ontdekken, betekent dat je diepgaand zal moeten reflecteren over jezelf. Wat zijn jouw diepste verlangens? Wat is het allerbelangrijkste voor jou?
Hiervoor dien je jouw persoonlijke waarden in kaart te brengen.
Stel jezelf vragen als:

  • Heb ik tijd voor mezelf nodig in deze relatie?
  • Hoe wil ik dat er gecommuniceerd wordt in de relatie?
  • Wat maakt dat ik me veilig voel?
  • Hierbij is het belangrijk dat je voor jezelf lijnen afbakent die je partner niet mag overgaan.

Stap 2: je eigen grenzen benoemen
Verwacht je partner iets van jou dat over je grenzen gaat? Communiceer dit dan duidelijk.
Benoem hierbij wat je partner precies van je verlangt, wat je antwoord hierop is en waarom dit in strijd is met één van je grenzen.

Vaak helpt het hier om een tegenvoorstel te doen om toch enigszins tegemoet te komen aan de wens van je partner. Een voorbeeld: “Ik kan je vanavond niet helpen met je presentatie omdat ik even tijd voor mezelf nodig heb, maar morgenavond ben ik weer de oude en kan ik je helpen“.

De krachtige werking van grenzen stellen
Onderschat tot slot nooit de kracht van het stellen van gezonde grenzen én van ze goed te communiceren. Grenzen zijn een belangrijk onderdeel van een goedwerkende relatie.
Evans: “Grenzen stellen brengt mensen dichter bij elkaar. Als grenzen duidelijk gecommuniceerd en gerespecteerd worden, zal er meer begrip zijn voor elkaar, en dat is de basis voor een authentieke relatie.”

bron: Bedrock

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten