Helpen maakt gelukkig

Door anderen te helpen draag je bij aan een fijne wereld en laat je mensen weten dat ze er niet alleen voor staan. Maar ook jijzelf hebt er baat bij. Onderzoekers zien namelijk dat we gelukkiger worden als we iemand helpen. Daarom: tien toffe dingen die je vandaag nog voor een ander kunt doen.

Eén van de geheimen van een gelukkig leven is anderen helpen. In onze hersenen is een piek te zien in ons beloningssysteem wanneer we iets voor iemand doen. Dit wordt ook wel de helpers high genoemd. Tijd, geld, talent of spullen, je kunt op allerlei manieren een verschil maken voor een ander.

“Als je geluk voor een uur wil, doe je een dutje. Als je geluk voor een dag wil, ga je vissen. Als je geluk voor een jaar wil, erf je een fortuin. Als je geluk voor het leven wil, help je iemand”

Doneer je kleding
Jaarlijks gooien Nederlanders tien kilo kleding in de vuilnisbak. Zonde, vindt het Leger des Heils, want met ReShare hebben zij een veel betere bestemming voor oude kleding en textiel. Dus duik je kast in en breng alles wat je niet meer draagt naar een inzamelpunt. Het Leger des Heils geeft het gratis weg aan mensen in nood, verkoopt het tegen sociale prijzen in tweedehands kledingwinkels en brengt het naar sorteerbedrijven. Met de opbrengst daarvan steunen ze projecten met tienermoeders, jeugdzorg of arbeidsreïntegratie.

Slaapzak over?
Een Sheltersuit is een noodoplossing voor daklozen en vluchtelingen. Het wind- en waterdichte jack heeft een optionele bevestiging voor een slaapzak om direct te kunnen schuilen. En de circulaire binnenvoering? Die is gemaakt van geupcyclede slaapzakken. Dus heb jij thuis nog een slaapzak liggen? Stuur ‘m op!

Zet iemand in het zonnetje met een speldje
Bij MaatschapWij kun je een gratis speldje aanvragen om iemand te bedanken die zich inzet voor mens, dier of natuur. Dus heb jij iemand in jouw omgeving die je graag wilt verrassen, vraag dan hier een speldje aan. Het speldje wordt per post opgestuurd, inclusief persoonlijke oorkonde.

Elkaar helpen
NLvoorelkaar is een laagdrempelige manier om anderen te helpen. Je kunt je als flexibele vrijwilliger opgeven en een uurtje, middag of week je handen voor iemand uit de mouwen steken. Op het platform vind je allerlei hulpvragen: van een lampje verwisselen en tegels leggen in de tuin tot een matras omhoog sjouwen en samen een wandeling maken. En dierenliefhebbers opgelet! Met dit vrijwilligerswerk help je de beestjes.

Uurtje online kletsen
Heb je een uurtje per week over en wil je iets betekenisvols doen? Meld je dan aan voor Kletsmaatjes: online Nederlands kletsen met een nieuwkomer. Samen oefen je de Nederlandse taal via Skype of Whatsapp. Heel laagdrempelig. En goed voor de taalontwikkeling, het zelfvertrouwen en het netwerk van zowel de nieuwkomers als de vrijwilligers.

Extra helpende hand
Ook via Ready2Help, het burgerhulpnetwerk van het Rode Kruis, kun je op een laagdrempelige manier een verschil maken. Misschien heb je niet elke week tijd voor vrijwilligerswerk, maar help je wel graag af en toe? Sluit je aan en je bent oproepbaar als het Rode Kruis een extra helpende hand nodig heeft. Doe een boodschap voor mensen met een zwakke gezondheid, draag bij aan een voedselproject of voer ondersteunende taken uit bij ziekenhuizen.

Zet je talent in
Bij The Present Movement wordt jouw expertise gekoppeld aan initiatieven die zich inzetten voor nieuwkomers en vluchtelingen. Dus ben jij (bijvoorbeeld) fotograaf, ontwerper, schrijver, boekhouder of IT-er, zet je talent dan in voor een van deze projecten.

Naar de bloedbank
Het is simpel: met jouw bloeddonatie red je levens. Om ervoor te zorgen dat er altijd voldoende bloed beschikbaar is, is het belangrijk dat nieuwe bloeddonors zich aanmelden. Bloed doneren is niet ingewikkeld en kan bij jou in de buurt. Bovendien heb je grote kans dat je niet alleen een roze koek krijgt, maar ook binnen de kortste keren een held wordt. Want aan de vrijwillige bijdrage van donors danken veel mensen hun leven.

Een kaartje voor oma
Stuur een kaartje naar je oma of opa. Met Omapost maak je heel makkelijk en zonder gedoe van elke foto op je smartphone een echt papieren kaartje voor je opa of oma (of die van iemand anders). Met de opbrengst van de kaartjes zorgt de stichting ervoor dat jong en oud elkaar vaker ontmoeten.

Help je eigen omgeving
Helpen hoeft natuurlijk niet via een officieel initiatief. Wat net zo goed werkt is een appje sturen in je eigen kring met de vraag of je ergens bij kan helpen. Moet er iets geschilderd worden, iets opgehaald of weggebracht? Kan je iemand helpen bij het maken van een keuze of heeft iemand simpelweg een luisterend oor nodig? Voor je het weet kun je aan de slag.

bron: Maatschapwij

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten