Hoe blijven Japanners toch zo kalm? 6 dingen die wij kunnen leren

Het land van de rijzende zon. Hoe komt de gemiddelde Japanner tot rust met een werkweek die de 60 uur vaak overschrijdt?

Yoga versus meditatie
Zou je denken dat de Japanner om de haverklap mediteert? Nou dat is niet zo, yoga is populairder dan puur en alleen meditatie, Hatha of Zen yoga. Zen yoga wordt weliswaar vaak afgesloten met Zen meditatie. Dit is weer onderdeel van het veelvuldig gepraktiseerde Boeddhisme in Japan.

Hiking
Japanners hebben niet alleen de hoogste levensverwachting ter wereld (vrouwen worden gemiddeld 90), maar worden ook heel gezond oud. Dit komt onder andere doordat ouderen dagelijks kilometers lopen. Wandelen vormt niet zo’n uitputtingsslag als in de sportschool allerlei apparaten afwerken. Bovendien geeft het je de kans om in de natuur te zijn. Als de kersenbloesem ofwel sakura in het voorjaar uitkomt nemen hele gezinnen vrij om de bloemenpracht te bewonderen en samen wandeltochten te maken door parken en in de vrije natuur.

Shinto
Een hike én bedevaartstocht die veelvuldig door Japanse families wordt gemaakt is het beklimmen van de Mount Fuji. Die bedevaartstocht is bij uitstek bedoeld voor aanhangers van het Shintoïsme, een belangrijke religie in Japan. Binnen deze geloofsovertuiging staat respect voor de natuur centraal. Het idee dat alles een ziel heeft zie je in Japan ook terug in mangas en animes, die op het hoogste niveau zelfs een filosofische strekking hebben. Door dit bewustzijn benaderen Japanners hun omgeving op een meer respectvolle manier.

Hot springs
Spa’s, facials en het Japanse acupunctuur, shoni-hari, zijn geliefd maar ook duur in Japan. Hot springs zijn toegankelijker voor veel mensen. De wellness-bronnen vind je bovendien door heel Japan, een vulkanische archipel. Hot springs, ofwel onni, zijn vaak door zeewater op natuurlijke wijze verwarmd. Baden in het hete, mineraalrijke en geothermische water is ideaal tegen stress.

Karaoke
Japanners zijn doorgaans gesloten. Het is karaoke waarin ze na een lange week werken al hun emoties kwijt kunnen. Hartverscheurende liedjes, boyband-materiaal, heavy metal. Het komt allemaal voorbij.

Bosbaden
Het doel is om het leiden van een gezonde levensstijl aan te moedigen door regelmatig een wandeling te maken in speciaal daarvoor aangewezen bossen. Bosbaden (Shinrin-yoku) is misschien een verwarrende term, want fysiek neem je geen bad en je wordt ook niet nat. Tenzij het regent.
Shinrin-yoku is meer dan alleen een boswandeling. Het is een ervaring die ook wel wordt omschreven als bostherapie. Er bestaan in Japan zelfs bostherapeuten. Zij praten niet met de bomen, maar zijn er om te zorgen dat je al je zintuigen gebruikt en het bos ervaart op alle mogelijke manieren.

bron: bedrock, paradijsvogels magazine

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten