Hoe haal je het meest uit je vakantie? Drie tips
Wie heeft er nog nooit eerder de drang gevoeld om tijdens de vakantie te werken? Het is best wel een uitdaging om grenzen te stellen tussen werk en privé. Maar misschien moet je het inlassen van een pauze wel als onderdeel van je werk zien; grijp deze kans om een stapje terug te doen, eens anders te denken en tijd te nemen voor jezelf en anderen.
Wat zijn de meest voorkomende fouten die tijdens vakanties worden gemaakt en hoe kunnen ze vermeden worden. In een artikel in het tijdschrift ‘Harvard Business Review’ onderscheidt de auteur drie vakantiestijlen die problemen kunnen opleveren wat gezondheid en welzijn betreft.
De bankhanger: In deze context verwijst de bankhanger naar iemand die al zijn vrije tijd op de bank ligt te dutten. Als jij jezelf hierin herkent, is het probleem niet zozeer het loskoppelen van je werk, maar meer dat je niet helemaal van je vrije tijd geniet. Natuurlijk kan niets doen van tijd tot tijd best prettig voelen, maar niet de hele tijd. Maar waarom doen sommige mensen dit dan? Het kan zijn dat ze meer dan wat dan ook hun slaap moeten inhalen.
De vakantiespijbelaar: Als je in deze categorie past, blijf je parttime werken terwijl je op vakantie bent, waardoor je wel wat vrije tijd hebt maar geen echte pauze neemt. Je ziet het als een kans om je werk in te halen, om je doelen te bereiken. Er is echter een probleem: het is een feit dat een volledige pauze, waarin je werkstress vergeet en nieuwe activiteiten en hobby’s ontdekt, belangrijk is voor het verbeteren van je welzijn.
De werkvakantieverslaafde: Als je tot deze categorie behoort, kun je niet goed ontspannen. Je zit gevangen in je hectische levensstijl en zelfs wanneer je niet werkt, blijf je achter jezelf en je afspraken aanrennen, en plan je non-stop familiebezoeken, uitstapjes, museumbezoek, enzovoort in. Je brein raakt overbelast door een permanente informatiestroom. Wees voorzichtig, want op de een of andere dag dwingen je lichaam en geest je misschien wel tot het nemen van een pauze.
Hoe haal je het meeste uit je vakantie?
Als je gedurende langere tijd geen echte pauze neemt, wordt dit in verband gebracht met een verhoogd stressniveau en een verminderd welzijn. Er is geen enkele mogelijkheid om dit gemis van een pauze later in te halen door bijvoorbeeld nog een extra lang weekend in te plannen, omdat dat geen blijvend effect op je welzijn lijkt te hebben. Hieronder staan een paar suggesties die je misschien wilt uitproberen.
1. Schakel je brein uit en laat je gedachten de vrije loop
Veel mensen voelen zich vitaler en meer ontspannen omdat ze, onder goede omstandigheden, langer konden slapen (gemiddeld 8 uur). Dit positieve gevoel werd overdag zelfs versterkt omdat men zich vrijer ging voelen om over van alles en nog wat of juist over niets na te denken.
En nergens aan denken geeft zoveel voordelen! Het stelt je in staat je herinneringen te consolideren, je een voorstelling te maken van gebeurtenissen uit het verleden of de toekomst en ze aan emoties te verbinden. In zo’n context gaan de hersenen in een “standaardmodus”, maar dit betekent niet dat ze minder actief zijn. Zo’n standaardmodusnetwerk bestaat in een specifieke reeks gebieden die alleen maar actief zijn wanneer je je ontspant en op zulke momenten juist nergens aan denkt. Wat er gebeurt, is dat ons brein in een staat van introspectie komt waarin nieuw verzamelde informatie en gedachten met elkaar worden verbonden en onthouden.
2. Maak een wensenlijst
Hoe raak je niet overweldigd, of andersom, hoe kom je tijdens je vakantie van de bank af? Misschien is het tijd om een persoonlijk programma te ontwikkelen zodat je je tijd een beetje kunt organiseren. Natuurlijk moet het programma flexibel blijven, het idee is juist niet om jezelf strenge beperkingen op te leggen, maar om suggesties op te sommen over wat je zou willen doen. Misschien wil je zelfs een aantal speciale vakantietradities het leven inroepen, bijvoorbeeld door je dag te beginnen met een yoga- of trainingssessie. Ook wat meditatie? Of nieuwe recepten voor de familie bedenken en uitproberen?
3. Vind de juiste balans!
Tijdens je vakantie heb je zowel rust als nieuwe motiverende ervaringen nodig. Zorg daarom dat je hier tijd aan besteedt en je routine verandert. Maak vervolgens je eigen vakantieprogramma en hou jezelf eraan. En als laatste: vind de juiste balans tussen de tijd nemen om je gedachten de vrije loop te laten, je lichaam te laten uitrusten en te genieten van nieuwe dingen. Het zou je nog weleens kunnen verbazen hoe die nieuwe motiverende ervaringen je productiviteit en ook je leven op andere vlakken kan verbeteren.
Bron: De Gelderlander