In the spotlight – december 2020

Boekentips

Huidhonger gemma-boormans-huidhonger-als-je-alleen-bent-na-sc
Als je alleen bent na scheiding of verlies van je partner
Gemma Boormans, Esther Cohen
EAN: 9789029542036

‘De mens heeft veel nood aan baarmoederlijkheid, aan gehechtheid, aan vastgepakt worden, helemaal als iemand van nabij wegvalt. We moeten meer durven uitkomen voor onze behoefte aan vel voelen. Het is goed dat Huidhonger dit onder de aandacht brengt.’ – Dirk de Wachter

Aangeraakt worden, letterlijk en figuurlijk, is een primaire levensbehoefte, in het bijzonder voor mensen die alleen leven of rouwen na liefdesverlies. Sinds de coronacrisis ervaart opeens bijna iedereen gemis aan nabijheid, fysieke troost en geruststelling. Uitspreken dat we hiernaar hunkeren lijkt een hoge drempel, terwijl wat je voelt heel normaal is.

Gemma Boormans en Esther Cohen verloren beiden hun partner. Zij ondervonden aan den lijve wat gemis en verlangen betekenen. Voor Huidhonger belichten ze het verlangen naar lichamelijk contact en spraken zij met gescheiden mannen en vrouwen, weduwen en weduwnaars over liefdesverlies. Ook interviewden zij hoogleraar seksuologie en psycholoog Ellen Laan, eenzaamheidsexpert Jeannette Rijks, intuïtieve massagetherapeut Margrit Siemerink, predikante Rebecca Onderstal en psychiater en hoogleraar Dirk de Wachter over lust, eenzaamheid en huidhonger.

Een nieuw kapitalisme voor een wereld in verwarring kapitalisme
Rebecca Henderson
EAN: 9789047014454

In ‘Een nieuw kapitalisme voor een wereld in verwarring’ legt Harvard-professor Rebecca Henderson uit dat alhoewel het kapitalisme de grootste bron van welvaart is die de wereld ooit gekend heeft, het succes ervan duur betaald wordt. Het kapitalisme staat op het punt de aarde te vernietigen, en de groeiende kloof tussen arm en rijk dreigt te zorgen voor maatschappelijke ontwrichting. Wat we nodig hebben is een heel nieuw kapitalisme, niet gericht op winst en groei, maar op duurzaamheid, rechtvaardigheid en gelijkheid.
Dat klinkt abstract, maar er zijn al heel wat organisaties die laten zien dat het kan. Sterker nog, deze nieuwe aanpak blijkt grote strategische voordelen op te leveren: meer slagkracht en innovatievermogen, grotere betrokkenheid van de medewerkers en een beter imago.
In ‘Een nieuw kapitalisme voor een wereld in verwarring’ combineert Henderson de inzichten uit haar lange onderzoekscarrière met inspirerende praktijkverhalen. Ze toont ons een haalbaar alternatief in deze tijd van extreme uitdagingen – maar ook van unieke kansen.

 

Als je collega ernstig ziek isals je collega ernstig ziek
Huub Buijsen

Hoe te steunen als een collega ernstig ziek is? Wat moet je doen, wat liever te laten. Je leest het in dit boekje  (van 36 pagina’s). Het bevat uitleg over de verwerking van een ziekte, verklaart waarom we het soms moeilijk vinden om goed te reageren en biedt heel veel praktische tips en concrete handvatten om je collega te steunen. De brochure reikt ook leidinggevenden nuttige suggesties  aan om een zieke medewerker te steunen. Ten slotte bevat de brochure ook enkele tips voor de omgang met je collega’s en leidinggevende voor het geval je zelf de zieke medewerker bent.

Hier te bestellen >

Collegiale ondersteuning en peer support collegiale ondersteuning en peer support
Een praktische gids voor professionals in zorg en welzijn
Huub Buijssen
EAN: 9789082758436

Als je in de zorg of de welzijnssector werkt, heb je een verhoogde kans op een overweldigende ervaring. In tijden van corona geldt dit meer dan ooit. Hoe blijf je op de been na een traumatische ervaring? Hoe steun je een collega die het moeilijk heeft? Wat kun je als instelling doen om nazorg te bieden aan getroffen medewerkers? En wanneer is professionele hulp nodig? Huub Buijssen, al vele jaren een deskundige op het gebied van collegiale ondersteuning en peer support, geeft in dit boek antwoord op deze vragen. Het boek is in een heldere stijl geschreven. De auteur verlevendigt theorie en praktische tips steeds met herkenbare voorbeelden en uitspraken van getroffenen. Collegiale ondersteuning en peer support is een handzame gids voor professionals in de zorg en de welzijnssector die beroepsmatig te maken krijgen met emotioneel overweldigende gebeurtenissen. Het boek is behulpzaam bij het verwerken van hun ervaringen en reikt tips aan voor ondersteuning van een getroffen collega. Ook biedt het een leidraad voor het opzetten van een team collegiale ondersteuning of peer support. Het boek is bedoeld voor professionals werkzaam in ziekenhuizen, de thuiszorg, de ouderenzorg, ggz-instellingen, RIBW’s, de jeugdzorg, de ambulancezorg, de verslavingszorg, de gehandicaptenzorg, instellingen voor verstandelijk gehandicapten en bij IMW’s en MEE-organisaties.

Hoe vind je zelf dat het gaat?Hoe vind je zelf dat het gaat
281 gouden tips voor op je werk
Japke-d. Bouma
EAN: 9789400406902

Een onmisbaar boek voor iedere kantoortuin
Hoe overleef je de groepsapp van je werk? Wat is ‘governance’? Waarom zeggen sommige managers ‘dagdagelijks’? Hoe begin je een zakelijke mail? Hoe schrijf je een goede vacature? Moet je nou écht agile werken? Wat trek je aan voor een zakelijke zoomvergadering?
Dat is allemaal nog best lastig. Is het niet door het coronavirus dan wel door break-outsessies, innovaties die handen en voeten moeten krijgen of een hands-on-mentaliteit die nu hands-off moet worden.
Gelukkig is er Japke- d. Bouma. Juist in deze ontwrichtende tijd is zij ons lichtend baken op het werk én op de thuiswerkplek. Vakkundig leidt ze ons langs brown paper sessies, deep dives en daily scrums. Ze spreekt met trainers, coaches en succesgoeroes over kantoorhypes en managementjargon en laat ons zien hoe het beter kan. Voor iedereen die zo een call in moet of moet groeien als professional: Hoe vind je zélf dat het gaat? is een onmisbaar en hilarisch boek voor iedereen die zich staande probeert te houden op het werk. In het onderwijs, in de ‘recruitment’, in de rechtspraak, in de zorg, in de media of waar dan ook.

Wen er maar aan wen er maar aan
Maike Meijer
EAN: 9789083059808

Schaamteloos, rauw en ontroerend
In haar nietsverhullende dagboek registreert de werkloze actrice M. het kleine en grote verval in haar leven. Haar puberzoon Ole dreigt het nest te verlaten en sex met echtgenoot Koos is tegenwoordig iets wat af en toe moet gebeuren. ‘Het is net als een halfjaarlijkse controle bij de tandarts, alleen dan minder vaak.’ Ondertussen verlangt ze vurig naar een glansrol. Ze wil zichzelf – en bovenal haar zoon – bewijzen dat er nog toekomst in haar zit.

 

Podcasts

Gothrecht
Pepijn Lanen

Gothrecht is een fictie podcast geschreven en geregisseerd door Pepijn Lanen (Faberyayo) met Georgina Verbaan en Achmed Akkabi in de hoofdrollen.
Een episch en absurdistisch audiodrama, bestaande uit zes delen vol muziek en theatrale onderbrekingen. De luisteraar volgt de jonge Goth-vrouw Brinta die zich voor de liefde een weg baant uit het eigenaardige ‘Pierre Bokma-complex’.

Luister ‘Gothrecht’ >

Song exploder

Laat artiesten vertellen hoe hun liedjes tot stand komen. Voor je het weet ben je verslaafd.

Luister ‘Song exploder’ >

Where should we begin
Esther Perel

‘Where should we begin’ biedt een schat aan inzichten die direct op het eigen leven toepasbaar zijn.

Luister ‘Where should we begin’ >

Optimal Living Daily

De ‘Optimal Living Daily’ podcast serie focust zich op zelfontwikkeling en is ideaal als je van straight-to-the-point informatie houdt. Elke aflevering is namelijk niet langer dan 12 minuten. In elke aflevering wordt een inspirerende blogposts besproken die gaat over bewust leven. De host Justin Malik dient als een narrator en draagt de inspirerende blogposts voor.

Luister ‘Optimal living daily’ >

100% inspiratie podcast

De ‘100% inspiratie’ podcast van Thijs Lindhout is een Nederlandse podcast die gaat om zelfontwikkeling. Presentator Thijs richt zich op geluk en zelfontwikkeling en onderzoekt dit tijdens zijn serie. Elke aflevering heeft hij een geluksexpert te gast; mensen die op een inspirerende wijze leven. Tijdens de podcastafleveringen, die ruim een uur duren, delen de gasten hun inzichten over geluk.

Luister ‘100% inspiratie podcast’ >

Films & series

A life on our planet life
David Attenborough

A Life on Our Planet is een krachtig relaas uit de eerste hand over de impact van de mens op de natuur en een hoopvolle boodschap voor toekomstige generaties.

Jingle Jangle: A Christmas Journey

Kerst of niet, deze heerlijk zoete film hebben we alvast bekeken. Jingle Jangle: A Christmas Journey is de ultieme portie feelgood zonder al te moeilijk gedoe, zoals het hoort in kerstfilms. Forest Whitaker speelt een ooit opgewekte speelgoedmaker, die jaren geleden is verraden door een leerling. Hij krijgt echter nieuwe hoop en energie als zijn nieuwsgierige kleindochter in zijn leven komt.

The Christmas Chronicles: Part Two

Een van de beste kerstfilms van de laatste jaren is The Christmas Chronicles, met Goldie Hawn en Kurt Russell. In 2020 is het tijd voor deel 2. In het eerste deel redden Kate (Darby Camp) en Teddy Pierce (Judah Lewis), kinderen van een overleden vader, kerst. Nu zijn er veel dingen veranderd. Kate is inmiddels een cynische tiener, die wegloopt tijdens de kerstvakantie met de nieuwe vriend van haar moeder en zijn zoon. Maar als de mysterieuze onruststoker Belsnickel dreigt de Noordpool te vernietigen en Kerstmis voorgoed te beëindigen, worden Kate en Jack onverwachts meegesleept in een nieuw avontuur met de kerstman (Kurt Russell).

Cadeautips

Geef een bosje bomenwwf bosjebomen kopie

Het mooiste cadeau op aarde! Voor tijdens de feestdagen, een verjaardag, als een bedankje of gewoon zomaar. Voor elk gegeven Bosje Bomen herstelt het WWF een stuk bos in het Atlantisch Regenwoud, en ze sturen nog een leuk aandenken naar de ontvanger.

Koop het bosje bomen >

 

Natuurlijk geïnspireerd scheurkalender Natuurlijk Geinspireerd Scheurkalender2021
ISBN: 9789060388891

De scheurkalender is van de eerste tot de laatste dag gevuld met citaten, creatieve oefeningen, mindful-teksten, cultuurbeschrijvingen, tips over eetbare planten, meditaties en natuurlijke ideeën voor huis en tuin. Passend bij de tijd van het jaar. Het is een uitnodiging om mee te bewegen op het ritme van de seizoenen en deze voluit te ervaren. Loop een jaar lang mee op een pad van inspiratie en creatie, in verbinding met de natuur. Verbreed je horizon met oude wijsheden en nieuwe inzichten van zingeving en rust. De Natuurlijk geïnspireerd scheurkalender is een dagelijkse bron van verwondering, voeding en inspiratie en laat ons zien wat de natuur ons door het jaar heen te bieden heeft.

Familie Quiz familiequiz
met verrassende vragen en grappige opdrachten voor jong en oud
Elma van Vliet
ISBN : 9789000359813

Je kent elkaar als geen ander, je bent tenslotte familie. Toch zijn er waarschijnlijk ontzettend interessante en grappige weetjes over je opa, oma, ouders, broer of zus die je nooit eerder hebt gehoord. Met de Vertel Eens Familie Quiz van Elma van Vliet ontdek je het op de leukste manier. Een luchtig vragenspel voor jong en oud, met hetzelfde uitgangspunt als de Vertel eens-boeken: elkaar nog beter leren kennen en samen herinneringen ophalen. Wat heeft je broer bijvoorbeeld met zijn eerste salaris gedaan? Hoe laat ben je geboren? En waar hebben je opa en oma elkaar eigenlijk ontmoet? De 110 mooi vormgegeven spelkaartjes zorgen voor verrassende gesprekken, hilarische anekdotes en nog meer verhalen van de mensen die je het beste kent. Heerlijk voor een gezellige avond met familie. Geschikt voor 3-8 spelers van 8-99 jaar.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten