In the spotlight – December 2021

Boekentips

Winterverhalen winterverhalen
Dawn Casey
Ean: 9789060389362

In dit magische boek zijn achttien van de mooiste winterverhalen uit de hele wereld opgenomen – van NoordAmerika tot Siberië, China en Schotland. De bekroonde auteur, Dawn Casey, en illustrator, Zanna Goldhawk, hebben een nieuwe klassieker gemaakt die gekoesterd zal worden door jong en oud. Ga lekker liggen bij de open haard met deze hartverwarmende verzameling verhalen, die over de wonderen van de winter vertellen. Ontdek bevroren landen, ontmoet sneeuwmeisjes en berenkoningen en volg helden en heldinnen op epische reizen die de kracht van vriendschap op de proef zullen stellen.

 

Wonderbos wonderbos
Jan Paul Schutten
Ean: 9789401464840

BEKROOND MET EEN ZILVEREN GRIFFEL 2021

Wie houdt er nu niet van een mooi bos? Bijvoorbeeld tijdens een winterwandeling, op een kraakheldere herfstochtend met prachtig gekleurde bladeren of in de gonzende drukte van de zomer. Er is altijd wat te bekijken.

En dan is er nog zoveel dat we níét zien. Omdat het onder de grond zit, heel klein is of helemaal niet gezien wil worden. Wonderbos laat niet alleen de schoonheid van de bossen zien, maar ook al die dingen die we normaal gesproken missen. Al kijkend, bladerend en lezend ontdek je hoe bijzonder de natuur is. Je ontdekt de spannende geheimen die het bos meestal voor ons verbergt. Daarna zal een boswandeling nooit meer hetzelfde zijn. Als je het bijna uit hebt, kun je het nog een keer doorbladeren. Maar nu als zoekboek. Vind jij alle verborgen dieren?

De twaalf dagen met kerstmis
William Morris
EAN: 9789060388266

Twaalf dagen kerst is een verbazingwekkend boek, met prachtige patronen van graficus William Morris en Charles Voysey. Vol van ritmische taal die je zowel kunt spreken als zingen. De tekst is uit het Engels vertaald door zanger, componist en tekstdichter Jan Rot. ” Op dag één deze Kerstmis gaf lieveling aan mij …een patrijs in een perenboom. Op dag twee deze Kerstmis gaf lieveling aan mij………”
Een mooi kerstcadeau voor ieder die van kunst, ritme en design houdt.

De jongen, de mol, de vos en het paard
Charlie Mackesy
EAN: 9789026623844

‘De jongen, de mol, de vos en het paard’, vertaald door Arthur Japin, is een prachtig verhaal van Charlie Mackesy over vriendschap, liefde en jezelf zijn.

‘Wat wil jij worden als je groot bent?’ vroeg de mol. ‘Lief,’ zei de jongen. ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’ van Charlie Mackesy is een moderne fabel voor jong en oud. De 100 illustraties en de poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen de jongen en de drie dieren. De universele lessen die ze samen leren zijn stuk voor stuk levenswijsheden. De Nederlandse editie van ‘The Boy, the Mole, the Fox and the Horse’ is prachtig vertaald door Arthur Japin, waardoor de teksten nog dichterbij komen. Een moderne klassieker, die je kijk op het leven verandert.

Kamil, de groene kameleon
Danielle Steggink
Ean: 9789085605812

Voor kinderen die in de thuissituatie te maken hebben met ruziënde ouders waarbij ze getuige kunnen zijn van geweld.

Dit verhaal is geschreven voor kinderen die in de thuissituatie te maken hebben met ruziënde ouders waarbij ze getuige kunnen zijn van geweld.

Het verhaal gaat over Kamil, de groene kameleon. Kamil heeft een blauwe vader en een gele moeder. In het verhaal worden de gevoelens van Kamil beschreven wanneer zijn ouders steeds meer ruzie krijgen met elkaar over hun verschillende kleuren. Gevoelens van angst, verdriet en boosheid lopen door elkaar. Kamil raakt ervan in de war en heeft het gevoel dat hij het nooit goed kan doen voor allebei. Uiteindelijk komt Kamil bij een grote, wijze kameleon terecht die hem uitleg geeft over de verschillende gevoelens en antwoord probeert te geven op de vragen die hij heeft. Op deze manier komen thema’s als echtscheiding, machteloosheid en schuld aan de orde. De grote, wijze kameleon kan Kamil geen oplossing geven voor zijn situatie, maar door de uitleg en de steun voelt Kamil zich wel een beetje beter.

Kan de overheid crises aan? Kan de overheid de crises aan
Waarom het belangrijk is om groter te denken en kleiner te doen
Herman Tjeenk Willink
EAN: 9789044648522

De wijze waarop de overheid functioneert, heeft de afgelopen decennia de democratische rechtsorde uitgehold. Dat was de boodschap in ‘Groter denken, kleiner doen’ van Herman Tjeenk Willink.

Het boek werd drie jaar geleden onthaald als een urgente visie op de problemen van de democratische rechtsorde. Het was een oproep om ongemakkelijke feiten onder ogen te zien en positie te kiezen; om het debat aan te gaan en zelf grenzen te trekken. De gevolgen van de coronacrisis maken die oproep nog urgenter. Als door een vergrootglas worden de zwakke plekken in het functioneren van de overheid scherper zichtbaar. Tegelijkertijd moet die overheid aan nieuwe eisen voldoen. Het coronavirus moet worden bestreden. De economie moet overeind worden gehouden. De sociale gevolgen moeten worden opgevangen. En toch stelt niemand de vraag of de overheid wel aan die eisen kan voldoen, en onder welke voorwaarden. Daarop probeert deze herziene en uitgebreide heruitgave van ‘Groter denken, kleiner doen’ een antwoord te formuleren.

Wij moeten anders over de overheid gaan denken. De auteur geeft een richting aan. Politici moeten aan hun functie een andere inhoud geven. Hij beschrijft wat daarvoor nodig is. Kunnen een kabinetsformatie en een nieuw kabinet daaraan bijdragen? Herman Tjeenk Willink (1942) verwierf in de loop der jaren, als voorzitter van de Eerste Kamer en als vicepresident van de Raad van State, de positie van boven de partijen staande adviseur van de regering. Hij was meermalen kabinetsinformateur, de laatste keer in 2021. Sinds 2012 is Tjeenk Willink minister van staat.

 

 

Podcasts

Podcast over vrouwelijk leiderschap Vrouwelijk leiderschap

Een groep leiden of leiderschap nemen over jezelf, hoe doe je dat? En nog belangrijker: hoe doe je dat als vrouw? We leven in een wereld waarin leiderschap voornamelijk wordt geassocieerd met masculiene waarden, terwijl 17 van de 19 waarden (!) omtrent leiderschap feminien zijn. Dat is best vreemd. En waarom noemen we het eigenlijk (heel bewust) vrouwelijk leiderschap? We noemen het immers ook niet mannelijk leiderschap wanneer een man de leiding heeft.
Je begrijpt: er is nog veel werk aan de (taboe)winkel en dat is precies de reden dat Bedrock Talks in gesprek gaan met ondernemer en oprichter van New Female Leaders; Caroline Glasbergen.

Luister hier de podcast over vrouwelijk leiderschap >

 

Weggegooid geld

In de Spin-off van TV-programma Kanniewaarzijn komen de meest bizarre overheidsuitgaven aan bod.
In het tv-programma Kanniewaarzijn maakten Stefan van der Hulst en Jan Cees ter Brugge jarenlang het item ‘Weggegooid geld’, waarin het duo de meest onhandige overheidsinvesteringen in beeld bracht. In de podcastversie van die rubriek trekken Van der Hulst en Ter Brugge die lijn door, en onderzoeken ze bizarre gevallen van weggegooid belastinggeld.

Zo horen we hoe de gemeente Zuidplas een duur onderzoeksbureau inschakelde om te achterhalen welke medewerkers seks hadden op het gemeentehuis, nadat een groepje hangjongeren beelden van het viertal op social media verspreidde. Of de bizarre keuze van de gemeente Heerlen om het voormalige CBS-kantoor via een lening over te dragen aan een organisatie die urban farming beloofde te bedrijven.

‘We doen het met humor, anders zouden we depressief worden, want er wordt zo ontzettend veel geld weggegooid’, legde Ter Brugge onlangs uit op Radio 1. En dat is vanaf de eerste minuut duidelijk: in Weggegooid geld wordt op een uiterst lollige manier verteld over de meest klunzige verspillingen van overheidsgeld.

Luister hier de podcast ‘Weggegooid geld’ >

Eerlijk over alcohol

Koos van Plateringen was in september 2017 voor het laatst dronken. De presentator besefte dat hij een drankprobleem had, en gaat sindsdien nuchter door het leven. In Eerlijk over alcohol gaat Van Plateringen in gesprek met mensen bij wie drank een rol in hun leven speelt.

De tweede reeks van Eerlijk over alcohol is onlangs begonnen. In het seizoen praat Van Plateringen met Tim Knol, die in 2019 zijn leven omgooide. Hij drinkt bijna niet meer, begon gezond te eten en viel tientallen kilo’s af. Of Bridget Maasland, die meedeed aan ‘dry january’, wat zo goed beviel dat ze er nog wat maanden aan vastplakte. Actrice Stephanie Louwrier stopte zelfs helemaal, nadat ze steeds vaker last van black-outs kreeg.

Het mooie aan Eerlijk over alcohol is dat het confronterende, persoonlijke interviews combineert met wetenschappelijke inzichten. Naast de bekende gasten spreekt Van Plateringen namelijk ook met experts van Jellinek en het Trimbos-instituut, die uitleggen hoe schadelijk een alcoholverslaving is. Prekerig wordt het nooit, maar Eerlijk over alcohol biedt een, eh, ontnuchterend kijkje op drankverbruik.

Luister hier de podcast ‘Eerlijk over alcohol’ >

 

En meer….

Vraag Maar! – Scheiden (Thema editie) Villa pinedo vraag maar
Het vragenspel om met je kind te doen als je gaat scheiden
Elma van Vliet
EAN: 9789083172392

Vraag Maar! Speciale uitgave met Villa Pinedo

Jaarlijks horen 86.000 kinderen in Nederland dat hun ouders uit elkaar gaan. Bij deze thema-editie, die is ontwikkeld in samenwerking met Villa Pinedo, draait het niet om winnen, maar om dingen over elkaar ontdekken en samen tijd doorbrengen.
Door de toegankelijke vragen praat je als ouder op een open manier met je kind over de scheiding en alles wat daarmee te maken heeft. Wat dit spel uniek maakt is dat de vragen samen met de jongeren van Villa Pinedo zijn opgesteld. Zij zijn de ervaringsdeskundigen en weten als geen ander hoe het is om gescheiden ouders te hebben. Dit zijn de vragen die zij zelf graag aan hun ouders (hadden) willen stellen.

Het spel heeft vragen als: praat jij weleens met iemand over de scheiding? En:welke twee tips heb jij voor ouders die gaan scheiden?

Het spel helpt om meer begrip voor elkaar te krijgen en de veranderingen een plekje te geven. Is een vraag even te moeilijk of loopt het gesprek niet? Dan is er een stopkaart voor een time-out.

Villa Pinedo is dé (online) plek voor kinderen met gescheiden ouders.

Natuurlijk geïnspireerd scheurkalender

Een jaar rond je laten inspireren, creëren, voeden. Een jaar rond je houvast geven in de tijd, om je uit te laten stijgen boven het dagelijkse. Een jaar rond speciaal voor jou.

Loop een jaar lang mee op een pad van inspiratie en creatie, in verbinding met de natuur. Verbreed je horizon met oude wijsheden en nieuwe inzichten van zingeving en rust. De Natuurlijk geïnspireerd scheurkalender is een dagelijkse bron van verwondering, voeding en inspiratie en laat ons zien wat de natuur ons door het jaar heen te bieden heeft. Van de eerste tot de laatste dag gevuld met citaten, creatieve oefeningen, mindful-teksten, cultuurbeschrijvingen, tips over eetbare planten en natuurlijke ideeën voor huis en tuin. Passend bij de tijd van het jaar.

Deze mooi uitgevoerde scheurkalender van uitgeverij Christofoor is uitnodiging om mee te bewegen op het ritme van de seizoenen en deze voluit te ervaren.

 

Scheurkalender – 2022 – Inspiratiekalender
Tijdloze wijsheden en nieuwe inzichten over werk en leven

De ‘Inspiratiekalender 2021’ biedt een heel jaar lang nieuwe inzichten, tijdloze wijsheden, opmerkelijke wetenswaardigheden, tips en praktische oefeningen van bekende denkers en doeners.
Met behulp van de ‘Inspiratiekalender 2021’, stap je iedere dag voor een kort moment uit de hectiek en alledag en wordt je uitgenodigd uit tot een dagelijks moment van reflectie, waarna je weer met een frisse blik naar werk en leven kijkt.

 

De duurzame scheurkalender
Scheur de wereld een stukje mooier

Met De Duurzame Scheurkalender van Tolhuijs Design scheuren we in kleine stapjes naar een betere wereld!
365 bladzijden vol met tips, weetjes, recepten, puzzels en nog veel meer met als onderwerp duurzaamheid.
De kalender zal je hopelijk verrassen, vermaken, aan het denken zetten en aansporen om in actie te komen.
Met kleine stapjes maken we zo de wereld weer een stukje mooier.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten