In the spotlight – juni 2024
TIPS
We doen allemaal maar wat
En andere lessen uit de psychologie waar je iets aan hebt
Thijs Launspach
Waarom doen mensen soms slechte dingen? Denkt ons onbewuste echt alleen maar aan seks? Waarom krijgen sommige mensen een ‘stoornis’, en wat is dat eigenlijk? Hoe kan het dat de ene persoon hartstikke introvert is en de ander enorm extravert? En: hoe werkt dat brein van ons precies?
Psychologie is de wetenschap van gedachten en gedrag. Het vakgebied geeft ons een schat aan kennis over wat het betekent om mens te zijn. Misschien wel het belangrijkste inzicht uit tweehonderd jaar psychologische wetenschap: we zijn lang niet zo rationeel als we denken. We zijn klunzige wezens met een beperkte blik op de werkelijkheid. We maken denkfouten, hebben soms weinig aandacht voor wat er voor onze neus staat en doen soms de vreemdste dingen. We doen allemáál maar wat – en je bent daarin dus zeker niet de enige.
In dit boek verkent psycholoog en bestsellerauteur Thijs Launspach de belangrijkste lessen die we uit de psychologie kunnen trekken. Een boek voor iedereen die meer wil weten over de wetenschap van ons brein, onze mind en ons gedrag. De psychologie leert ons met meer begrip te kijken naar anderen en naar onszelf – onmisbaar in de verwarrende tijden waar we momenteel in leven.
Het boek voor iedereen die ooit psychologie wilde studeren
De kunst van mensen kennen
Hoe je de verbinding aangaat en elkaar echt kunt begrijpen
David Brooks
Er is volgens The New York Times-bestsellerauteur David Brooks één basisvaardigheid essentieel voor het geluk van ieder mens. En dat is het vermogen om anderen goed te kennen en hun het gevoel te geven dat ze worden gezien, gehoord, begrepen en op waarde worden geschat.
Toch voelen veel mensen in onze samenleving zich onzichtbaar en onbelangrijk. In De kunst van mensen kennen vertelt Brooks hoe we het vermogen om anderen echt te zien kunnen verbeteren. Hoe communiceer je met de mensen om je heen? Welke vragen stel je en hoe luister je? Hoe voorkom je dat je iemand meteen in een hokje plaatst en hoe leer je door andermans ogen te kijken?
Voor de antwoorden op deze vragen put Brooks uit de psychologie en de neurowetenschap, maar ook uit cultuur, geschiedenis en onderwijs. Hij stelt dat er niet alleen kennis en aandacht, maar vooral ook creativiteit nodig is om in iedereen iets bijzonders te zien.
De kunst van mensen kennen is voor de lezer die anderen beter wil begrijpen én zelf beter begrepen wil worden.
Met liefde onderhandel je ook
Durven vragen in het dagelijks leven: thuis op het werk
Stephanie Blommaert
Bij onderhandelen denken we al gauw aan mannen in maatpakken die in de nachtelijke uren tot een overeenkomst proberen te komen. Dat beeld klopt niet: we onderhandelen allemaal, constant. Met onze kinderen over schermtijd, met onze partner over huishoudelijke taken, met vrienden over dat weekendje weg, met collega’s over de taakverdeling, met de baas over ons loon, met een klant over die offerte…
Vaak durven we echter niet te vragen wat we willen: die me-time, dat loon, dat weekendje weg, een hogere prijs, hulp. Ten onrechte, want onderhandelen heeft een enorme impact op ons dagelijkse leven. Dat rationele argumenten belangrijk zijn weet iedereen, maar we onderschatten de rol van de mens achter de onderhandelaar, de emoties en de psychologie die bij onderhandelen komen kijken én die een onderhandeling kunnen maken of kraken.
Met liefde onderhandel je ook leert je te vragen wat je wil, op een menselijke manier, met aandacht voor emoties en de relatie met de ander. Ontdek welk onderhandelingstype jij bent en leer je valkuilen kennen. Met voorbeelden uit het leven gegrepen, oefeningen met een verrassende uitkomst, handige tools én ook de dirty tips en tricks van het onderhandelen.
Ruimte maken voor het andere
Het denken van Marjan Slob
Marjan Slob
Per april 2023 is Marjan Slob de nieuwe Denker des Vaderlands. Ter ere van haar denkerschap verschijnt Ruimte maken voor het andere, waarin journalist Jannetje Koelewijn ons laat kennismaken met de nieuwe denker en haar gedachtegoed.
‘Maak je belevingswereld groter, ruimer,’ zegt de nieuwe Denker des Vaderlands, ‘en je ziet dat er eigenlijk geen verschil is tussen jou en de ander, tussen mensen en andere wezens. Er is alleen een web, een weefsel waar je deel van uitmaakt.
‘Ruim denken’ is haar thema: al denkend vanuit de plek waar je staat ruimte scheppen voor andere waarden en ervaringen dan alleen die van jezelf. Wees open, zo open als je aankunt. Luister. Kijk. ‘De realiteit kunnen zien en aanvaarden, daar gaat mijn filosofie over. Dat houdt in dat je ook pijn kunt voelen. Van jezelf, van andere mensen, van andere wezens.’
In drie gesprekken, waarvan Ruimte maken voor het andere verslag doet, vertelt Marjan Slob hoe haar denken zich sinds haar jonge jaren ontwikkeld heeft.
Onderstroom
Stine Jensen
Wat is de waarde van kunst en cultuur in een samenleving waarin het steeds vaker gaat over scoren, rapportcijfers en aandacht trekken? Zijn we te sensitief geworden als het gaat om onze bijzonderheden of is die gevoeligheid juist een teken van emancipatie? En welke rol kunnen publieksfilosofen spelen in het gepolariseerde maatschappelijke debat? Onderstroom is een verkenning van wat er onder de oppervlakte leeft, van hoe mediastormen kunnen ontstaan en hoe je filosofie kunt inzetten om ze te duiden. En het is een ode aan de verbeelding, het speelse plezier van goed kijken, lezen en luisteren.
Podcasts
Normale mensen bestaan niet
De podcast over psychologie waarin ze vieren dat geen mens gelijk is. Zij zijn Lennard Toma en Thijs Launspach, psychologie-nerds, schrijvers én goede vrienden. In deze podcast behandelen ze de onderwerpen uit de psychologie waarvan ze denken dat je ze moet weten. Alles dat je wilde weten over je hoe je in elkaar zit dus, en nog véél meer waarvan je niet wist dat je het wilde weten. Want zeg nou eerlijk: heb je wel eens een normaal mens ontmoet? En, beviel het?
Brainwash
Brainwash geeft elke twee weken een denker een podium. Schrijvers, journalisten of kunstenaars geven een visie op hoe maatschappelijke vraagstukken invloed hebben op ons persoonlijke leven. Charisa Chotoe en Calvin van Laaren interviewen de denkers in wisselende samenstellingen.
Welzijn op de werkvloer
Werk is goed voor je, wordt vaak gezegd. Maar de laatste tijd worden we overspoeld met berichten over de negatieve fysieke en mentale impact van onze arbeid. Is werk nog wel goed voor ons? En hoe onderhoud je een gezonde relatie met je werk? Dat zoekt Rens de Jong uit in deze aflevering van BNR Werkverkenners. Verder een vacature voor iemand die graag sleutelt aan grote onderwatervaartuigen van defensie. En we bespreken een briljante AI tool waarmee je met een handomdraai instructievideo’s kan maken met je eigen avatar.