Kaizen: De kracht van kleine stappen

Zo aan het einde van het jaar begint het vaak te kriebelen. Wat gaan we in 2019 anders doen? Je wilt wel iets veranderen. Je wilt een doel bereiken. Een boek schrijven, je huis anders inrichten of een klus klaren. Na een enthousiaste start verval je in stagnatie.

Ga ervoor
Je weet hoe je het gaat doen en je gaat er helemaal voor. Je zet misschien een deadline of je stippelt een tijdspad uit. Je spreekt jezelf moed in. Weet dat je de wilskracht hebt. Je gaat doorzetten, maar helaas is er een grote kans dat je bedrogen uitkomt.

Stagnatie
Stel dat het niet lukt en je stopt halverwege of je krijgt er steeds minder zin in. Je laat je afleiden. Weet je waardoor dit komt?
Het is namelijk een heel natuurlijk proces. Veranderingen, leuk of niet leuk, roepen angst op. Je hersenen komen in opstand en belanden in de zogenaamde vlucht- of vechtstand. Hierdoor stagneert je creativiteit. Je motivatie verdwijnt of je begint gewoon niet eens.

Kleine stappen
Wat wel werkt? Kleine stappen. Kleine veranderingen. Je hersenen valt het niet op. Ze kunnen er langzaam aan wennen. Je omzeilt voorzichtig hun natuurlijke angstreactie. En het resultaat? Jij gaat doelgericht aan de gang. Het plezier blijft aanwezig en de creativiteit gaat stromen. Je einddoel komt sneller in zicht dan je denkt.

Kaizen, wat is het?
Kaizen is meer dan een methode, het is een levensfilosofie. Kaizen betekent letterlijk ‘verandering’ (kai) om ‘goed te worden’ (zen), veranderen naar beter dus. Een andere definitie van het Japanse gebruik van Kaizen is ‘uiteen halen en opnieuw in elkaar steken op een betere manier’.

De kunst van het Kaizen
De gedachte is eenvoudig: grote veranderingen komen tot stand door kleine stapjes te nemen in de richting van je doel.  De methode is even eenvoudig; stel kleine vragen, denk kleine gedachten, onderneem kleine acties en los kleine problemen op. Het bewijs is onomstotelijk: kleine stappen omzeilen de automatische weerstand van de hersenen tegen nieuw gedrag. Het doel: verander je leven zonder angst en tegenslag. Het resultaat: verbijsterend!

Bron: Inspirerendleven.nl
U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten