Leven in het ritme van de seizoenen

Leven met de seizoenen, in het ritme van de lente, zomer, herfst, en winter, kan je meer balans, rust en energie geven. Maar hoe doe je dit?

Het ritme van de natuur
In ons land heerst er een cultuur van hard werken en presteren. En dat elke week, elke maand (op een paar weken zomer- en kerstvakantie na). Volgens de kalender weten we precies wanneer de lente, zomer, herfst en winter beginnen. Maar wat doen we ermee? We vieren feestdagen en vakanties die in die seizoenen vallen. Maar verder leven we ons leven, gewoon, zoals we dat altijd doen.

Dit is tegen ons natuurlijke ritme in. Kijk maar naar onze verre voorouders. In de tijd dat er nog geen kunstlicht en supermarkten waren. Toen moesten ze in de lente keihard werken om te zaaien op het land. In de zomer was het spitten, wieden en oogsten en in de herfst moesten ze zich klaarmaken voor de winter. De winter was een tijd van verplichte rust (het was donker en koud en er was niets te doen op het land). De landbouwers in Nederland zullen dit nog herkennen (en de mensen met een moestuintje), maar de meeste mensen niet. Toch zijn we nog steeds onderdeel van de natuur. Dus ook van haar ritme.

Leven met de seizoenen
Van al dat harde werken en vooral presteren worden we op een gegeven moment moe. Hoeveel mensen ken je wel niet in je omgeving die een burn-out hebben of hebben gehad? En misschien kamp je zelf ook wel met stress en oververmoeidheid. Als je moe bent moet je rusten. Je wint geen wedstrijd door de hele tijd te sprinten. Dit werkt zo gedurende de dag, maar ook gedurende het jaar.

Winter
Winter is de tijd van: naar binnen keren, leren en nieuwe ideeën.
De natuur gaat in winterslaap en keert volledig naar binnen. Dit biedt tijd voor bezinning en rust. Het is in de winter nog voor etenstijd donker, zo rond een uurtje of 5. Dit vraagt ontzettend veel van je energieniveau. De natuur geeft aan dat je het rustiger aan moet doen en naar binnen mag keren. Dit vraagt om vertraging. Doe dit dan ook. Gebruik deze tijd om veel te lezen, nieuwe dingen te leren, lekker creatief te zijn of nieuwe plannen te maken.

Wat je concreet kunt doen:
• Denk om je slaap en ga eerder naar bed. Je hebt nu eenmaal (helaas) minder energie dan in de zomer.
• Word lid van de bibliotheek of Storytel. Zet ‘s avonds de televisie vaker uit en ga lekker lezen (of luisteren).
• Begin een nieuwe hobby. Ga schilderen, borduren, tekenen, koken, schrijven of desnoods miniatuurhuisjes maken. Omdat het zo snel donker is buiten ben je ‘verplicht’ aan huis gekluisterd. Zo heb je veel tijd om lekker creatief te zijn (of deze skills te ontwikkelen).
• Volg een nieuwe cursus of opleiding. Er zijn tegenwoordig heel veel leuke cursussen die je online kunt volgen. De winter is hier het ideale moment voor.
• Maak nieuwe plannen. Dit ligt helemaal in lijn met de nieuwjaarswensen. Welke doelen wil je stellen voor het nieuwe jaar?

Lente
Lente is de tijd van: Onderzoeken, van binnen naar buiten, nieuwe plannen en een nieuwe start.
Wie houd er niet van de lente? Het staat voor een nieuw begin. Alles bloeit op. De dagen beginnen langer te worden, de temperaturen stijgen en de eerste bloemen en planten laten hun kopjes zien. Zelf kun je ook zin krijgen om weer heerlijk te beginnen. Dit is het ideale seizoen om al die mooie plannen en ideeën waar je in de winter op hebt zitten broeden eens goed te onderzoeken. Je gaat van binnen naar buiten keren en krijgt zin om actie te ondernemen. Ga lekker naar buiten met die nieuwe plannen!

Wat je concreet kunt doen:
• Maak een grote voorjaarsschoonmaak. Dit kan niet alleen in je huis, maar ook in de rest van je leven. Zoek bijvoorbeeld al je online bestanden of foto’s uit.
• Gebruik je energie om de nieuwe plannen die je in de winter hebt bedacht uit te werken en ga een planning maken. Hoe ga je dit aanpakken?
• Eet voedsel van het seizoenen (dit geldt overigens voor elk seizoen).

Zomer
Zomer is de tijd van: creëren, bloeien, groeien en actie.
Alles staat in bloei. De moestuin geeft heerlijke vruchten. De zon laat zich overvloedig zien en we brengen zoveel mogelijk tijd buiten door. De energie kan niet op. Dit seizoen is echt het moment om te creëren en bloeien. Kom in actie en laat zien wat je in huis hebt. Gebruik de lange dagen en avonden en de zon om veel energie op te doen.

Wat je concreet kunt doen:
• Breng veel tijd buiten door. Strand, park, bos, meer, you name it. Ga voor lekker veel vitamine D.
• Geniet van tijd met familie en vrienden.
• Wees actief (nu je die energie nog hebt). Nu heb je nog genoeg energie voor actieve sporten, maak daar dus lekker gebruik van. ‘s Avonds fietsen of skeeleren, overdag hardlopen of een actieve vorm van yoga.

Herfst
Herfst is de tijd van: loslaten, reflecteren en dankbaarheid.
De natuur begin langzaamaan los te laten. De laatste oogst wordt binnengehaald en verwerkt en er wordt nog hard gewerkt om alles klaar te maken voor de winter. Dieren verzamelen voedsel voor hun winterslaap en de donkere dagen naderen. Je mag in deze tijd oogsten wat je gezaaid hebt. En ook wij mogen meer naar binnen keren (de dagen zijn korter, dus je hebt ook letterlijk minder tijd om naar buiten te treden).⁣
⁣En geniet daar vooral van. Beweeg mee met de natuur en geef je over aan dit seizoen. De warmte, de rust, de gezelligheid. Straks komt er een winter waarin je nieuwe plannen kunt maken, een lente waarin je naar buiten kunt treden en ook vanzelf weer een zomer waarin je volop kunt bloeien.⁣

Wat je concreet kunt doen:
• Maak een lijstje van de dingen die je wilt afsluiten voor de winter. Is dat bijvoorbeeld een project dat je eindelijk wilt afronden? Of die kast die je nog steeds moet opruimen?
• Wees dankbaar (en laat los). Kijk naar wat je allemaal bereikt hebt de laatste tijd. Wat is er allemaal goed gegaan en waar ben je blij mee? Dankbaarheid is een heel krachtig gevoel.
• Laat los. Met sommige dingen ben je blij, met andere dingen wat minder. De herfst is het ideale moment om dit los te laten.
• Waar ga je van genieten nu het sneller donker wordt? Maak een ‘leuke dingen’-lijstje om te doen in de herfst en winter (om een winterdip te voorkomen). Denk bijvoorbeeld een aantal mooie films die je nog wilt zien of lekkere recepten die je wilt uitproberen.

bron: About now

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten