Ook Kerst kan veranderen

Kerst is bij ons thuis altijd belangrijk geweest, aldus Marsha Pinedo, oprichter van Villa Pinedo. Daarom waren er altijd duidelijke afspraken betreffende de verdeling van de feestdagen. De kerstavond en Eerste Kerstdag vierden wij bij mijn vader, Tweede Kerstdag dan bij mijn moeder. Als kind heb ik deze verdeling altijd als heel prettig ervaren, er was nooit gedoe over wanneer we zouden wisselen of waar kerst zouden vieren. Zo werden de feestdagen voor iedereen ook daadwerkelijk een feest!

Bij mijn moeder thuis was het een moment waarop we samen kwamen met de hele familie, in ons geval de familie van mijn bonusvader. Met iedereen daar werd de feestdag bijgesteld naar Tweede kerstdag, zodat wij hier altijd bij zouden kunnen zijn. Dit gaf een heel fijn en welkom gevoel. Maar sinds 2020 vieren we deze dag eigenlijk alleen met het gezin.

Bij mijn vader vierden we Kerst meestal met zijn drieën: mijn vader, zusje en ik. Een gezellige avond thuis, met altijd een gourmetstel tussen ons in. De laatste paar jaar hebben we het ook bij mijn vader gevierd met familie. De eerste keer is alweer vijf jaar geleden, iedereen was nog jong genoeg waardoor er nog geen aanhang was onder de nichten en neven. Maar dat is in de afgelopen jaren enorm veranderd, en daardoor kwam de Eerste Kerstdag als familiebijeenkomst steeds meer onder druk te staan. Want ook in de gezinnen van de partners van onze neven en nichten werd kerst op Eerste kerstdag gevierd. Dit voelde heel vervelend aan, omdat wij bang waren onze moeder teleur te stellen door op Tweede kerstdag kerst te vieren met ons vaders familie. Hierdoor hebben we kerst de afgelopen twee jaar enkel met de ooms en tantes gevierd, zonder de nichten en neven.

En dit jaar is weer alles anders, want nu hebben zowel mijn zusje als ik ook een vriend, en doen er nog meer families mee in de verdeling van de kerstdagen. Dus toen wij halverwege oktober met het hele gezin bij mijn moeder thuis waren, hebben we het dit jaar eens anders aangepakt. In plaats van de vaste verdeling die bij ons al bijna 20 jaar geldt, zijn alle potentiële verdelingen van kerstdagen bij onze ouders en (soms ook gescheiden) schoonouders naast elkaar gelegd. Wat bleek, het belang van mijn moeder lag bij het samenzijn en niet zozeer op de kerstdagen zelf. Dus, om nu alle ruimte te geven aan ons en voor iedereen een fijne planning te kunnen creëren, vieren we kerst bij mama op ‘Derde’ Kerstdag dit jaar. Die hebben we zelf maar in het leven geroepen!

Kerst zou voor iedereen een feest moeten zijn, dus ook voor jou! Toen ik jonger was, heb ik het als heel fijn ervaren om consistentie te hebben in de afspraken. Dit voorkwam ruzie rondom de feestdagen thuis en de familie was altijd heel lief en paste zich aan ons aan, waar dat kon. Maar, nu we allemaal volwassen zijn, werkt het beter om met elkaar in gesprek te gaan en samen te beslissen hoe we de feestdagen het beste in kunnen delen. Wees dus niet bang om soms iets te veranderen, als het niet meer werkt. Want het enige wat constant is in het leven, is dat alles blijft veranderen!

Over Villa Pinedo
Lucht je hart, leeg je hoofd. Stichting Villa Pinedo is er voor alle kinderen en jongeren van wie de ouders uit elkaar gaan of zijn. Jaarlijks horen 86.000 thuiswonende kinderen dat hun ouders uit elkaar gaan. Een stadion vol!

Bij Villa Pinedo zijn daarom kinderen met gescheiden ouders aan het woord. Dat is wat hun stichting zo bijzonder maakt. Kinderen met gescheiden ouders zijn de experts en de ervaringsdeskundigen. Zij zetten zich in om kinderen en jongeren die in eenzelfde situatie zitten, te helpen. Wie weet er nou beter hoe het is om te leven met gescheiden ouders dan zij zelf?

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten