Spreken partners dezelfde taal van de liefde?

Ieder van ons spreekt zijn eigen talen van liefde, het is dan ook waarschijnlijk dat we allemaal wel te maken hebben gehad met iemand die zijn liefde anders uitdrukt dan wij. Dat maakt de liefde echter niet minder oprecht of echt. En dan hebben we nog de mensen die helemaal niet lijken lief te hebben. Zij gebruiken echter gewoon een voor ons nog altijd onbekende taal.

Liefde heeft net als taal veel nuances. Dat is waarom Gary Chapman in 1995 de vijf talen van liefde beschreef waarvan hij gelooft dat ze bestaan. Hij omvatte zowel de manier waarop iemand liefde uitdrukt als de manier waarop iemand het ontvangt.

Elke persoon heeft de neiging om twee talen van liefde te spreken waarin hij zich het meest kan vinden en geliefd voelt. Misschien geeft iemand er de voorkeur aan om zijn liefde uit te drukken met één liefdestaal, maar ontvangt hij het het liefst via een andere. De vijf talen van liefde die Chapman beschrijft zijn de volgende:

1. Lichamelijke aanraking
Lichamelijk contact is een van de eenvoudigste talen van liefde omdat er geen woorden voor nodig zijn. Mensen die deze taal verkiezen genieten van aanraking, van knuffels. Ze voelen zich getroost in de armen van anderen. Kleintjes, wanneer dit een van hun overheersende talen van liefde is, voelen zich getroost door vastgehouden of gedragen te worden. Ze genieten van massages of op schoot zitten.

Oudere kinderen (vooral jongens van zeven tot negen jaar oud) die van dit soort liefde genieten, kunnen dit op bijzondere manieren uiten. Dit omvat vechten, worstelen, voetbal of basketbal. Toch blijft het een vorm van fysiek contact waardoor ze zich geliefd en verzorgd voelen.

2. Bemoedigende woorden
Deze groep omvat mensen die het nodig hebben dat genegenheid wordt uitgedrukt in woorden. Ze houden van complimenten. Het horen van deze mooie woorden motiveert ze en maakt ze gelukkig.

Zij zullen ervan houden om hun liefde uit te drukken door middel van liefdesbrieven, waarin de woorden alles kunnen omschrijven wat ze voelen. Ze zullen ervan houden om mensen aan te moedigen met hun woorden.

Woorden hebben een ongelooflijke kracht, en ze laten hun stempel achter op ons gedrag, zelfs als het uitspreken ervan slechts enkele seconden in beslag neemt. We moeten ons bewust worden van hun kracht om deze specifieke taal van de liefde te kunnen spreken.

3. Quality time
De mensen van wie we houden het beste deel van onze tijd geven, is een manier om uit te drukken wat we voor ze voelen. Het betekent dat we quality time vrijmaken in ons drukke schema, met volledige toewijding, om één te zijn met die ander in lichaam en geest. Wat jullie samen doen, maakt niet echt uit. Het belangrijkste is de persoon met wie we tijd doorbrengen.

4. Cadeaus ontvangen
Sommige mensen vinden het leuk om cadeautjes te ontvangen en te geven. Maar het hoeft geen materieel geschenk te zijn of iets heel duurs. Wat relevant is, is hoe attent het geschenk is. En natuurlijk dat het uit liefde wordt gegeven. Het gaat erom de ander beter te leren kennen door kleine, maar veelzeggende cadeaus. Met andere woorden, geschenken zijn een manier om liefde voor een ander uit te drukken, maar nooit een middel om iets te krijgen.

5. Hulpvaardigheid
Hulpvaardigheid omvat de dingen die een persoon uitvoert als een manier om te laten zien wat hij of zij voelt. Er zijn veel verschillende voorbeelden hiervan: een maaltijd bereiden met liefde, zorgen voor het huishouden, zorgen voor de andere persoon als hij ziek is. Het zijn eenvoudige handelingen, maar ze tonen liefde.

Spraakverwarring, wat nu?
Mensen met verschillende liefdestalen kunnen nogal botsen, soms zonder het door te hebben. Dan is de een teleurgesteld in de ander, omdat ze voor al die attente vormen van hulp maar weinig terugkrijgt, terwijl ze zelf óók wel eens verzorgd wil worden – terwijl haar partner denkt dat hij met al die lieve woorden toch genoeg liefde toont.
Nu je weet wat de vijf talen van liefde zijn, weet je dat niet iedereen liefde op dezelfde manier uitdraagt. De liefde kent allerlei talen en je hiervan bewust zijn opent de deur naar een wereld vol lieve woorden, doordachte geschenken en warme omhelzingen.

bron: Verken je geest

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten