Van welke vakantie rust je het meest uit?

Rust je net zo goed uit van een vakantie in eigen land nu verre reizen niet makkelijk te maken zijn? Wat werkt het beste, een korte vakantie of een maand lang stoppen met werken? Wetenschappers onderzochten wat de slimste manier is om alles uit je trip te halen.

Lang, kort of vaak op vakantie; het is een onderwerp dat psychologen en wetenschappers al jaren bezighoudt. Dr. De Bloom, organisatiepsycholoog bij de Universiteit van Tampere in Finland besloot in 2012 hiernaar onderzoek te doen. Samen met de Radboud Universiteit Nijmegen onderzocht ze hoe lang de perfecte vakantie moet zijn. Ze ondervroeg 54 personen die gemiddeld 23 dagen op reis waren tijdens hun reis door middel van een vragenlijst. Deze ging onder andere over de mate van spanning, vermoeidheid, geluk, gezondheid en een aantal andere factoren.

Enkele conclusies
Één lange vakantie is niet per definite beter dan een aantal kortere onderbrekingen. Het blijkt dat je vooral baat hebt bij activiteiten die je nog nooit eerder hebt gedaan, ook als je thuis blijft of kiest voor een staycation. Het perfecte excuus om nu eindelijk eens die parachutesprong te wagen! En eindig je reis op een hoogtepunt. Dus bewaar die zware hike niet voor het laatst en gun jezelf wat rust, maar als zwemmen met dolfijnen je droom is, plan dit dan juist tegen het einde van je vakantie.

Herstel van stress
Wetenschappers zeggen dat een vakantie ons per definitie beter laat voelen. Die vermindert stress en helpt ons weer op te laden voor een nieuwe, aaneengesloten periode waarin je moet voldoen aan dagelijkse verplichtingen. Ook is er een aantoonbaar verband tussen de vermindering van gezondheidsrisico’s zoals hartaanvallen en depressies. Vakantie verbetert de prestaties en bevordert de creativiteit. De Bloom: “Een vakantie werkt eigenlijk net als slaap, je hebt regelmatig herstel van stress nodig om op de langere termijn gezond te blijven. Eén keer uitslapen werkt niet tegen vermoeidheid, datzelfde geldt voor één keer per jaar op vakantie gaan.”

Vakantiegevoel vasthouden
De respondenten uit het onderzoek van De Bloom gaven aan dat ze zich op vakantie gelukkiger voelen, met een piek op de achtste dag. Daarna werd de euforie meer constant. Het kan dus goed zijn dat acht dagen de ideale vakantielengte is. Ook werd uit het onderzoek duidelijk dat de dagen voor en na een vakantie van groot belang zijn. Als je je goed voorbereid op je vakantie en de dagen ervoor wat meer rust neemt, is de emotionele beloning groter dan wanneer je gehaast het vliegtuig in stapt, gaat genieten en alleen de reis herinnert. Je zou het kunnen vergelijken met uitkijken naar je verjaardag toen je nog jong was, hoe meer je er naar uitkeek, des te meer je ervan genoot. Zo werkt het ook met relaxed een vakantie ingaan. Begin ook niet de dag na je vakantie meteen met werken, maar blijf nog een dag of drie in je vakantieritme, om het vakantiegevoel zo lang mogelijk vast te houden.

Het onderzoek van Dr. De Bloom werd in 2013 in The Journal of Happiness Studiesgepubliceerd. Haar bevindingen sluiten aan bij die van de Nederlander Jeroen Nawijn, die in 2010 onderzoek deed naar vakantiegeluk en een Holiday Happiness Curve introduceerde. Hij stelde dat we gelukkiger zijn op vakantie, maar niet per definitie als we weer terug zijn.

bron: National Geographic

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten