Vier het licht

Al sinds de middeleeuwen wordt in allerlei culturen het midwinterfeest gevierd, ook wel Jul (Scandinavië), Joel (Nederland), Yule (Engelstalige landen) of het Feest van het Licht genoemd. Midden in de donkere kale wintertijd is een opbeurend feest altijd welkom, maar de symboliek van het Midwinterfeest is er één die aanspreekt.

In de nacht van 21 op 22 december wordt gevierd dat de duisternis wordt overwonnen door het licht. Midwinter valt in de langste nacht van het jaar. Boven de poolcirkel (bijvoorbeeld in het noorden van Zweden en Noorwegen) betekent dit dat het op 21 december één dag helemaal niet licht wordt. Maar na deze langste nacht worden de dagen langzaam weer lichter en wint de zon aan kracht. En dát wordt gevierd met dit feest van licht.

De tradities rondom het midwinterfeest zijn over de tijd heen veranderd en verschillen nog altijd wat per land. Noormannen begonnen het feest met het slachten van al het vee dat de winter niet zou overleven. De Romeinen hingen in huis takken op van groenblijvende bomen, zoals de hulst, spar en mare als symbool voor het overleven van de donkere doodse wintertijd (zie je de link naar de kerstboom die bij veel mensen rond dezelfde tijd in huis verschijnt?). In sommige tradities staat men vroeg op om het eerste licht van de zon te begroeten en worden er in huis zoveel kaarsen aangestoken dat kunstmatig licht niet meer nodig is.

Het wiel van het jaar
In de Oud-Germaanse traditie duurde het midwinterfeest maar liefst twaalf nachten. Tijdens deze nachten leek de zon stil te staan, alsof het wiel van het jaar vastzat en de nachten nooit meer korter zouden worden. Met uitbundige vreugdevuren werd het licht aangewakkerd, zodat het wiel van het jaar weer in beweging kwam en de dagen weer langer werden.

En ook nu nog worden er grote vreugde- of vredesvuren aangestoken om de duisternis te verjagen. Het vuur staat hierbij symbool voor de terugkeer van de zon en de warmte. In sommige landen worden in lijn met deze traditie ook kerstbomen verbrand op nieuwjaarsdag. Hiermee wordt het oude jaar vernietigd en wordt de duisternis (én boze geesten) verjaagd door het vuur en de rook.

Het is een mooi idee om ieder jaar bewust stil te staan bij het overwinnen van het licht op de duisternis. Letterlijk, met langer wordende dagen en meer lichturen op een dag, maar ook figuurlijk. Door elkaar liefde te tonen, goede daden te verrichten en oog te hebben voor het goede en mooie.

bron: globonaut

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten