September, dé maand om te scheiden

In Nederland worden jaarlijks 65.000 huwelijken gesloten. Hoewel er dus heel veel mensen zijn die de liefde vieren, eindigen veel huwelijken in een scheiding. Volgens cijfers van het CBS neemt het aantal scheidingen toe en strandt 34% van alle huwelijken. De grootste piek is in september, na de zomervakantie. Maar waarom juist dan? Wat zijn de belangrijkste redenen voor mensen om uit elkaar te gaan? En hoe je de schade kunt beperken.

Volgens scheidingsadvocaten kun je de klok erop gelijk zetten: september is de drukste maand van het jaar als het gaat om scheidingsaanvragen. Veel mensen die spelen met de gedachte om uit elkaar te gaan hakken na de zomervakantie de knoop door. Volgens hoogleraar jeugdstudies Catrin Finkenauer (Universiteit Utrecht) werkt de zomervakantie hierbij als een soort ‘katalysator’. ‘Het versterkt hoe de relatie al is: als het goed zit, kan een vakantie de relatie nog beter maken, zit het niet goed dan kan het de boel verslechteren, ’ aldus Finkenauer. Maar wat zijn dan de belangrijkste redenen om uit elkaar te gaan?

Gebrek aan emotionele binding
Volgens een recente studie onlangs gepubliceerd in het Journal of Sex & Marital Therapy hebben de meeste scheidingen te maken met een gebrek aan emotionele verbinding. Het onderzoek werd uitgevoerd in Denemarken onder 2.371 onlangs gescheiden respondenten met een gemiddelde leeftijd van 45. Van al deze respondenten had 44 procent de scheiding zelf in gang gezet. In 40 procent van de gevallen was het de partner die wilde scheiden en voor 16 procent was het een gezamenlijk besluit. Onderstaande 4 redenen om te scheiden werden het meest genoemd.

 1. Gebrek aan liefde
  Gebrek aan liefde of intimiteit was de meest genoemde reden voor echtscheiding. 47 procent van de respondenten gaf aan dat het ontbreken van liefde de belangrijkste reden was om uit elkaar te gaan.
 2. Communicatieproblemen
  44 procent van de respondenten koos communicatieproblemen als belangrijkste reden voor hun echtscheiding. Veel vrouwelijke respondenten gaven aan dat hun man ‘geen prater’ was en dat dit uiteindelijk heeft geleid tot een breuk.
 3. Gebrek aan sympathie, respect en vertrouwen
  Het ontbreken van deze 3 fundamentele relatiekwaliteiten was de derde meest populaire reden voor echtscheiding. Respondenten verklaarden dat een “onvermogen om vertrouwen te herstellen” of “onherstelbare inbreuk op vertrouwen” hen ertoe bracht om hun huwelijk te beëindigen.
 4. Uit elkaar gegroeid 
  In een ideale wereld groeien partners harmonieus naast elkaar. In de praktijk groeien veel mensen juist uit elkaar.  Open reacties op deze categorie luidden: “We werden langzaam maar zeker te verschillend in overtuigingen en waarden” en “We wilden iets anders met ons leven.”

Voorkom een vechtscheiding
Familiemediation is een uitdagend en breed werkveld, waarbij het aan de mediator is om met de benodigde kennis en vaardigheden scheidende partners over emotionele, juridische en financiële drempels heen te helpen en zorg te dragen voor een stabiel fundament voor een nieuwe start als alleenstaande of alleenstaande ouder. Zijn er kinderen in het spel, dan is het aan de mediator om de kinderen centraal te stellen, voor zover de ouders daartoe niet zelf in staat zijn, en de ouders te begeleiden bij het formuleren van een verantwoord ouderschapsplan. Dit betekent dat van de mediator veel specifieke kennis en kunde wordt gevraagd van zowel emotionele, juridische en financiële aspecten.

Lees meer over de specialisatie familiemediation die wij aanbieden >

Platformen waar mee informatie kan worden opgehaald waarbij het kind centraal staat zijn Villa Pinedo en Augeo.

Villa Pinedo
Villa Pinedo bestaat uit meer dan 250 jongeren die zich inzetten voor kinderen van gescheiden ouders. Zij zijn Buddy, beantwoorden vragen op het forum en maken vlogs. Allemaal met 1 reden; om kinderen te steunen in de moeilijke tijd rondom de scheiding van hun ouders. Alle jongeren hebben zelf ook gescheiden ouders, dus ze weten waar kinderen doorheen gaan.

Augeo
Augeo praat al 10 jaar professionals en beleidsmakers bij over de nieuwste ontwikkelingen, onderzoeken, dilemma’s en besluiten rond de veiligheid van kinderen. Dit doen ze met onder andere e-learnings, bijeenkomsten en Augeo magazine.

Zorgvuldig scheiden
Relatie- en gezinstherapeut Petra Deij heeft een boek ‘Zorgvuldig scheiden‘ geschreven over hoe je een vechtscheiding voorkomt en op een zorgvuldige manier uit elkaar kunt gaan. In deze raadgever worden op basis van de erkende EFT-methode (emotionally focused therapy) onder andere een stappenplan en herkenbare ervaringsverhalen gegeven.

“Echtparen kunnen verwikkeld zijn in hele nare en stevig vastzittende patronen, ‘demonische dialogen’ zoals Sue Johnson, de grondlegger van Emotionally Focused Therapy (EFT) ze noemt. Paren kunnen elkaar in dit soort patronen als ‘de vijand’ zijn gaan beschouwen en dat kan zorgen voor veel verdriet, boosheid, onbegrip en frustratie.
Als mensen gaan scheiden komt het vaak voor dat ze zich niet hebben kunnen losmaken van dit patroon en door de pijn en stress van de scheiding is de kans dan groot dat het zich nog verder in een neerwaartse spiraal beweegt dan voorheen. Dat zorgt voor extra schade, en dat is zonde.

Als je tijd en aandacht besteed aan je scheiding en jezelf open durft te stellen voor de pijn en het verdriet dat je hebt en dat de ander ook heeft, en niet alleen bezig bent met wrok, boosheid en eigen gelijk, dan hecht je de relatie zorgvuldig af en kun je vervolgens beter door met je leven.”

bron: Holistik, Alles over scheidingen

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten