Werken met de seizoenen: herfst

De natuur begin langzaamaan los te laten. De laatste oogst wordt binnengehaald en verwerkt en er wordt nog hard gewerkt om alles klaar te maken voor de winter. Dieren verzamelen voedsel voor hun winterslaap en de donkere dagen naderen.

Je mag in deze tijd oogsten wat je gezaaid hebt.

Herfst is de tijd van: loslaten, reflecteren en dankbaarheid.

En geniet daar vooral van! Beweeg mee met de natuur en geef je over aan dit seizoen. De warmte, de rust, de gezelligheid. Straks komt er een winter waarin je nieuwe plannen kunt maken, een lente waarin je naar buiten kunt treden en ook vanzelf weer een zomer waarin je volop kunt bloeien.⁣

Wat je concreet kunt doen:
Maak een lijstje van de dingen die je wilt afsluiten voor de winter.
Is dat bijvoorbeeld een project dat je eindelijk wilt afronden? Dat bureau dat je nog steeds moet opruimen? Of alvast inschrijven voor een training voor later. lekker afvinken.
Wees dankbaar.
Kijk naar wat je allemaal bereikt hebt de laatste tijd. Wat is er allemaal goed gegaan en waar ben je blij mee? Dankbaarheid is een heel krachtig gevoel.
Laat los.
Met sommige dingen ben je blij, met andere dingen wat minder. De herfst is het ideale moment om dit los te laten.
Waar ga je van genieten nu het sneller donker wordt? Maak een ‘leuke dingen’-lijstje om te doen in de herfst en winter (om een winterdip te voorkomen). Denk bijvoorbeeld een aantal mooie films die je nog wilt zien, lekkere recepten die je wilt uitproberen of een verdiepende cursus die je al een tijdje wil doen, maar geen tijd voor nam.

Soms is het najaar ook een periode waarin je in een dipje raakt. Dit komt meestal doordat het weer treuriger wordt en het ’s avonds eerder donker is. Hierdoor krijgen sommige mensen ook minder zin in werken. Om te voorkomen dat jou dit ook gebeurt, geven we je enkele tips om er voor te zorgen dat jij dit najaar zin krijgt in je werk.

Vrolijk en fit het najaar in
Wil jij ook net zo fit en vrolijk zijn in het najaar als in het voorjaar en de zomer? Dit is erg makkelijk te bereiken door enkele of van de volgende tips te volgen en merk dat je met plezier naar het werk gaat.

1. Lachen en gezelligheid
Door veel te lachen en gezelligheid maakt je lichaam bepaalde stoffen aan die er voor zorgen dat je meer energie hebt. Deze energie zorgt er voor dat je zin hebt om dingen te ondernemen.

2. Zorg voor voldoende daglicht
Doordat je in de herfst meer binnen zit, kan dit tot een tekort aan de stof cortisol lijden. Deze stof zorgt er voor dat je opgewekt, stressbestendig en geconcentreerd blijft. Door een wandeling in de middagpauze wordt dit tekort al opgeheven.

3. Nachtrust en ritme is de sleutel
Zorg voor een goede nachtrust en ga lekker op tijd naar bed. Het is belangrijk dat je jezelf vasthoudt aan een ritme en dus ook op je vrije dag op tijd op staat. Dit zal zorgen voor een extra fit gevoel!

4. Regelmaat en evenwicht
Over het algemeen is het zo dat je fitter blijft als je stofwisseling in evenwicht blijft. Dit lukt als je regelmatig eet en slaapt. Houdt dit patroon ook tijdens de koudere dagen vast. Je zult merken dat je de dagen als prettig ervaart.

5. Sporten zonder prestatie
Veel bewegen is sowieso erg goed om je fit te voelen en gezond te blijven. Nu het kouder wordt, ga je misschien minder snel buiten hardlopen of een rondje lopen. Sporten en bewegen hoeft niet altijd om presteren te gaan, het is veel belangrijker dat je je tijdens het sporten even kunt ontspannen en je hoofd leeg te maken.

6. Maak je werkplek herfstproof
Zorg er voor dat jou bureau er gezellig uitziet. Haal bijvoorbeeld wat mooie herfstbladeren en noten van buiten naar binnen en stop ze in een leuke vaas. Een leuke aankleding van je werkplek zorgt er ook voor dat je je energieker voelt.

Bron: About now & TTMcommunicatie

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten