Zorgeloos spelen voor volwassenen

Spelen is gezond. Niet alleen voor kinderen, ook voor volwassenen. En niet alleen dat – het helpt je herstellen van stress en angsten. En het maakt je leven geweldig.

Spelen is de snelste en leukste manier om stress, burnout, angsten en neerslachtigheid te verhelpen. Spelen als volwassene geeft je frisse kinderlijke energie. Het helpt je beter om te gaan met de serieuze zaken.
Door te spelen als volwassene leer je nieuwe mensen kennen, nieuwe kanten van jezelf en ontwikkel je nieuwe interesses en hobbies. En je kunt eindelijk even jezelf laten gaan, en gewoon lekker gillend van een enorme glijbaan roetsen – zonder je druk te maken over wat anderen van je denken.

De voordelen van spelen voor volwassenen zijn inmiddels uitgebreid onderzocht. En het is duidelijk: we maken onze levens te serieus, en daarmee verminderen we onze levenskwaliteit.

1. Spelen is niet nutteloos
Als volwassene ben je vaak bezig met ‘nuttige dingen’. Zoals geld verdienen, het huishouden runnen, studeren, kinderen grootbrengen etc. Het zijn de kinderen die zorgeloos mogen spelen, wij moeten serieus zijn.
Prima, alleen het tegendeel blijkt waar. Spelen verre van nutteloos. Spelen is een van de meest nuttige vormen van psychisch herstel, van persoonlijke ontplooiing en dagelijks plezier.

Dus zie spelen voor wat het is: een nuttige en belangrijke bezigheid. En voor je persoonlijk geluk waarschijnlijk belangrijker dan het volgen van het nieuws, het kijken van televisie, rondhangen op Facebook of al die andere gewoontes die je veel tijd kosten maar je niet gelukkig maken.

2. Doe dingen omdat ze leuk zijn
In onze cultuur bestempelen we roze als een ‘meisjeskleur’ en blauw als een ‘jongenskleur’. We bestempelen ook sommige van de leukste activiteiten (springkussens, trampolines, glijbanen, zandkastelen bouwen etc.) als ‘kinderactiviteiten’.

Maar als een jongen roze een mooie kleur vindt, dan is daar toch niets mis mee? En als jij als volwassene dolgraag op springkussens springt, wie bepaalt dan dat dat ‘kinderachtig’ is?

Vorig jaar stond er tijdens de Amsterdamse museumnacht een enorme Mega Blubber Power Race baan op de binnenplaats van het Hermitage. Met daarvoor een rij vol met opgewonden twintigers en dertigers die dolgraag springen, stoten, glijden en lachen op zo’n baan.

3. Vervang sporten door spelen
Veel vormen van sport zijn spel. Maar veel andere vormen van sport zijn saai, ontworpen voor serieuze volwassenen.

Stoeien, rennen, spelen en rondzwaaien met je kinderen is absoluut sport. Het is ook ontzettend leuk. Doe je aan hardlopen met een buddy? Stop eens met hardlopen, en speel gewoon tikkertje op de hardlooproute. Dan ga je vanzelf hard lopen, en hard lachen – train je meteen je buikspieren mee.

Als je meer speelt in de echte wereld (dus niet alleen achter schermen) dan krijg je automatisch een heleboel beweging.

4. Trek je niet aan wat anderen van je denken
Spelen als volwassene voelt soms ongemakkelijk. Vooral omdat ons geleerd is dat spelen voor kinderen is, en wij ons bezig moeten houden met serieuze zaken.

Om die reden is leren spelen, jezelf durven laten gaan, een geweldige manier om te werken aan je zelfvertrouwen. Je moet leren om lak te hebben aan wat mensen van je denken.

Neem het leven niet te serieus
Spelen is leuk en gezond. En het geeft je een heerlijk gevoel van vrijheid, voldoening en blijdschap. Het leven hoeft niet zo serieus te zijn als mensen ons soms willen doen geloven.

Beleef plezier! Het leven is te kort om altijd maar serieus te zijn.

Bron: SoChicken

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten