Hoe maak jij goede voornemens?
Met de komst van het nieuwe jaar maken velen goede voornemens. Vaak wil je toch wat veranderen aan je leven. Het kan immers altijd beter. Met deze 10 boeddhistische wijsheden heb je genoeg stof tot nadenken over hoe de veranderingen in te zetten.
1. Leef met compassie
In het boeddhisme is compassie één van de meest vereerde kwaliteiten. De stroming zegt dat je niet alleen compassie moet hebben voor de mensen en de wereld om je heen, maar ook voor jezelf. Door jezelf te vergeven en te accepteren kun je diepe wonden helen en jezelf erbovenop helpen als het even tegen zit. Wil je weten hoe het gesteld is met jouw mate van compassie? Doe de check.
2. Besef dat alles veranderlijk is
Omdat alles altijd verandert voel je pijn als je verliest waar je aan gehecht bent. Maar wanneer je nergens aan gehecht bent kun je het ook niet verliezen. En hierdoor kan het je dus ook geen pijn doen. Boeddhisten zeggen dat als je alles wat zich in je hoofd afspeelt kunt loslaten, je een groot gevoel van vrijheid ervaart.
3. Zorg goed voor je relaties
In het boeddhisme heet een gemeenschap een ‘sangha’. Vaak is het een gemeenschap van monniken, die samenwerken naar een soort verenigd doel. Maar de sangha is een principe waarvan iedereen kan profiteren. Door te leven op een manier waarbij je je volledig bewust bent van de connectiviteit met anderen, en door manieren te zoeken om op de juiste manier voor deze relaties te zorgen, kun je je leven transformeren.
4. Leef in het heden
Volgens het boeddhisme vinden we het echte geluk in het heden. Denk dus niet continu terug aan het verleden en verlang niet te veel naar de toekomst, maar leef in het nu. Door volledig ‘wakker te zijn’ en alles met aandacht te doen vind je een grote gevoel van vreugde.
5. Geven is nemen
In het boeddhisme staat niet ontvangen centraal, maar geven. Ze noemen geven ook wel ‘dana’ en zien het als belangrijke factor voor geluk. En het mooie is: we hebben allemaal die gave in ons om te geven. Door liefde te geven, of bijvoorbeeld aandacht, ervaar je uiteindelijk meer innerlijke vrede.
6. Verander de wereld door jezelf te veranderen
Boeddhisten begrijpen dat je nauwelijks iemand anders kunt helpen voordat je jezelf helpt. Ze zijn van mening dat – omdat we allemaal met elkaar verbonden zijn – je door jezelf te helpen een positief effect op de rest van de wereld creëert. Denk dus niet ‘maar het heeft geen zin als ik dit doe’ of ‘niemand gaat toch mijn voorbeeld volgen’ want dat is niet het geval. Als je een impact op de wereld wilt maken, begin dan bij jezelf.
7. Omarm de dood
Praten over de dood is in de westerse samenleving nog niet zo gebruikelijk. Het liefst vermijden we het onderwerp, terwijl boeddhisten de dood juist omarmen. Tijdens een speciale meditatie stellen ze zich de hele proces van doodgaan voor. Klinkt een beetje luguber, maar het resulteert wel in een diepgaande realisatie over wat de dood is. En vooral: wat het leven is. Door de dood te omarmen kan je waardering voor het leven groeien.
8. Schenk aandacht aan je voeding
Heb je weleens goed gekeken naar het voedsel dat er op je bord ligt? Of schrok je het gewoon altijd snel naar binnen? Het boeddhisme helpt je de waardevolle natuur van voedsel realiseren. Door aandacht te schenken aan onze voeding leren we in te zien hoe het eten op ons bord afhankelijk is van talrijke elementen. Hierdoor ontwikkel je een diep gevoel van dankbaarheid voor iedere maaltijd.
9. Koppel jezelf los van je ego
Spiritualiteit is de handeling om in contact te komen met de grond van ons bestaan. Onze ware ‘ik’. Maar er is iets dat dit contact in de weg staat, en dat is het ego. Het ego probeert je er eigenlijk van te overtuigen dat jij zo bent, en je identificeert met het ego. Door te leren hoe je je ego ‘aan’ en ‘uit’ kunt zetten (zoals boeddhisten dat doen) kun je dingen waarnemen vanuit een ander perspectief.
10. Besef dat je van iedereen wat kunt leren
Gedurende je leven komen er verschillende mensen op je pad. Het boeddhisme gelooft dat al deze mensen je wat kunnen leren. Ze worden vaak ‘spirituele leraren’ genoemd. Leer jezelf openstellen voor anderen en zie in dat we allemaal verbonden zijn met elkaar.