Wat betekent het wetsvoorstel over mediation voor jongeren?
Bron: Defence for Children – 4 augustus 2016
Op 13 juli publiceerde minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie het wetsvoorstel Wet Bevordering Mediation. De nieuwe wet moet ervoor zorgen dat geschillen vaker via mediation, en daarmee buiten de rechtspraak om, worden opgelost. Defence for Children*) is enthousiast over het voorstel. De specifieke inzet van mediation in zaken van minderjarigen betekent een betere naleving van de rechten van minderjarigen uit het VN-Kinderrechtenverdrag.
Het voordeel van mediation boven een beslissing door de rechter is dat partijen beide verantwoordelijk zijn voor de oplossing en vaak ook het daaraan onderliggende conflict oplossen. Speciale expertise over het bemiddelen in jeugdzaken is daarbij nodig en dient verder ontwikkeld te worden. Mediation is een goed alternatief voor kinderen en jongeren die te maken hebben met rechtszaken in bijvoorbeeld het strafrecht, de jeugdhulp en op school. Zij krijgen zo de kans om met de hulp van een mediator zelf problemen op te lossen, daar waar nodig verantwoordelijkheid te nemen en te leren van hun fouten. En het zorgt ervoor dat zaken vaker buiten de rechter om worden opgelost. Dit leidt tot meer participatie en een meer pedagogische aanpak van kinderen die met het recht te maken krijgen.
Er bestaan al goede voorbeelden van mediation in jeugdzaken. Bijvoorbeeld de ”Vreedzame Scholen” waar leerlingen zelf mediator zijn in conflicten en ruzies van schoolgenoten. Ook de Halt afdoening, waar jongeren die een strafbaar feit hebben begaan buiten het strafrecht om leren recht te zetten wat er mis is gegaan, is een goed voorbeeld.
Met de invoering van de Wet Bevordering Mediation kunnen mediators zich laten registreren in een overheidsregister en komt er een wettelijk beschermde titel “beëdigd mediator”. Aan de beëdigde mediators worden kwaliteitseisen gesteld en gaat tuchtrechtspraak ook voor mediators gelden. Het wetsvoorstel ligt tot 30 september 2016 voor ter consultatie.
*) Defence for Children bevordert kinderrechten in Nederland en daarbuiten op basis van het VN‑Kinderrechtenverdrag. Defence for Children doet dit door middel van individuele rechtshulp, studie en onderzoek, lobby en beleidsbeïnvloeding, training en scholing en door actie te voeren.