Doorwerken op vakantie, ja of nee?

Een mailtje beantwoorden hier, een telefoontje van een klant aannemen daar… Doordat zelfs de camping in Frankrijk tegenwoordig wifi heeft, en we bovendien te alle tijden een minicomputertje in onze broekzak hebben, is doorwerken op vakantie makkelijker dan ooit.
Uit Brits onderzoek blijkt zelfs dat de helft van de millennials doorwerkt op vakantie. Slaan we niet een beetje door? Of is het juist fijn om af en toe te kijken wat er speelt op je werk?

Waarom zou je doorwerken op vakantie?
Iedereen is verschillend. Er zijn mensen die juist onrustig worden als ze zich helemaal loskoppelen van hun werk. Zij blijven malen als ze niet even dat documentje mailen wat ze net te binnen is geschoten. Jessica de Bloom deed voor de Radboud Universiteit in Nijmegen onderzoek naar de invloed van vakantie op het welzijn van werkenden. Werken op vakantie is niet per se slecht, vindt zij.

“Een vakantie doet een mens goed, omdat hij zijn dag dan zelf onder controle heeft”, legt de Bloom uit aan het AD. “Zelf bepalen wat je doet, heeft een positieve invloed op je welzijn. Bewust ervoor kiezen om elke dag even een half uurtje je mail te checken is dan niet slecht.”
“Je kunt beter één telefoontje plegen, dan de hele dag ongerust zijn.”

Waarom niet doorwerken op vakantie?
Toch is er ook een groot deel van de mensen die niet helemaal kan relaxen op vakantie als er af en toe gewerkt wordt. Uit onderzoek blijkt bovendien dat regelmatig en effectief loskoppelen van je werk goed is voor je brein én je productiviteit.

Als jij toch doorwerkt op vakantie is de kans minder groot dat je opgeladen terugkeert op je werkplek. Vooral op de lange termijn kan dit rampzalige gevolgen hebben voor je mentale gezondheid. Veel arbeidspsychologen raden dan ook aan om niet door te werken op vakantie.

Maar hoe je dat dan?
Loskoppelen van je werk, zodat je zonder schuldgevoel die Mojito kan nippen met de zon in je gezicht, lijkt dus de beste optie te zijn. Dat lukt natuurlijk alleen als je jouw werkzaamheden goed overdraagt aan je collega’s. Begin hier op tijd mee, zodat je niet dit op het allerlaatste moment moet afraffelen.
Mute daarnaast het groepsgesprek met je collega’s op Whatsapp en verwijder je mail en Slack van je telefoon. Een mailtje van je baas terwijl jij net lekker zit te eten en te genieten, helpt je natuurlijk niet compleet te relaxen.

Stel ten slotte een duidelijke out of office in, waarin je iedereen laat weten dat je niet op je mail reageert, en bij wie ze dan wel moeten zijn. Extra tip: stel je out of office in tot twee dagen nadat je alweer terug bent en block daadwerkelijk tijd in je agenda om de mail weg te werken als je weer terugkomt. Zo zorg je ervoor dat je op vakantie niet denkt aan die overvolle mailbox en ben je dat relaxte vakantiegevoel niet in één klap kwijt als je weer terugkomt.

Ben jij echt iemand die relaxter is als je toch even dat ene belangrijke mailtje stuurt? Als je anders de hele dag ongerust bent, is het volgens de Bloom dus beter om even dat mailtje te versturen. Daar is wel een belangrijke kanttekening bij te maken. Baken de tijd af dat je werkt – bijvoorbeeld: een half uurtje na het ontbijt – en spreek dit duidelijk af met je collega’s én reisgenoten.

Als je het goed doet, heeft reizen juist een positieve invloed op je gezondheid en maakt het je gelukkiger dan welke spullen ook ter wereld.

bron: Bedrock

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten