Gezond ruziemaken: gooi het er maar uit

Tijdens een ruzie maken we rare sprongen. Kruip jij in je schulp en bied je je excuses aan voor iets dat je niet gedaan hebt? Of ben je meer van de oog om oog, tand om tand-methode? Beide vormen gaan je geen opgelucht gevoel geven, terwijl een goede ruzie wél die potentie heeft. Bestaat er dan zoiets als goed ruziemaken?

Essentieel tijdens ruziemaken is ‘Nivea’, Niet Invullen Voor Een Ander. Zalf voor communicatie. Klinkt kinderachtig, maar dat is een ruzie meestal ook. Negen van de tien keer is ruzie zoeken letterlijk kinderachtig gedrag. Een kind dat zich niet gezien of gehoord voelt. Bijvoorbeeld het oudste-kind-syndroom: balorig doen omdat je contact wilt maken en op geen andere manier de aandacht weet te trekken. Of compensatiegedrag; we voelen ons geïntimideerd door geld, macht of status van een ander en gaan onszelf dan maar opblazen. Gevolg: je formuleert het allemaal veel sterker en agressiever dan nodig.

Slechts 20 procent van de mensen kiest voor de juiste vorm van ruziemaken in het heetst van de strijd; de assertieve confrontatiestijl, opkomen voor wat je zelf belangrijk vindt, maar ook bereid zijn te luisteren naar de ander. Je mening uiten op een niet-aanvallende manier, dus ook zorg dragen voor de ander en voor jullie onderlinge relatie. Dat zou ideaal zijn, maar in praktijk lukt dat niet altijd. Als je echt boos bent, woedend, komt er wel eens een opmerking uit die een rake klap kan uitdelen, óf je loopt weg, klapt dicht, smijt met modder, gaat huilen, schreeuwen, gooien… Dat komt door hoe mensen biologisch in elkaar zitten. Als onze veiligheid in het geding komt reageren we heel primair: vechten, vluchten of verstarren.

Boos zijn is oké
En daar is eigenlijk niet zoveel mis mee. Want die boze gevoelens komen blijkbaar ergens vandaan, en het is het lekkerst als ze er even uit kunnen. We hebben als kind geleerd dat boos zijn niet oké is, dus houden we het in en stapelt het zich op. Veel boosheid kan daardoor vanuit je kindertijd komen. Juffen zeggen bijvoorbeeld dat boos zijn stout is. Of aanstelgedrag. Dat is een deel van wie we zijn, miskennen. Maar wat is er mis met woede? Het is net goed om te uiten dat iets je heel erg geraakt heeft.

Géén ruzie in een relatie betekent zelfs dat er iets mis is. Nooit discussies hebben ondermijnt de intimiteit. Conflicten vermijden is het wegrelativeren van de verschillen tussen de partners. Een bedreiging voor de relatie. Het is zoals kinderen opvoeden. Je kunt niet op alles empathisch reageren, want dan stel je geen grenzen. Ook volwassenen moeten, om zich veilig te voelen bij de ander, weten tot waar ze zelf kunnen gaan en tot waar de ander komt. Die balans komt er vanuit botsing. Echte ruzies klaren soms heel veel uit.

Uiteindelijk gaat het er vooral om dat je gehoord wordt, om erkenning. Het gaat niet om de wc-bril die je vriend altijd omhoog laat staan, het gaat erom dat je vraagt er op te letten en hij je niet serieus neemt. Daarom zijn rechtszaken ellende, er zijn alleen verliezers. Advocaten zijn de eerste bij wie men aanklopt bij een conflict, maar met recht kun je geen ruzie oplossen. Waar het echt om draait, is om iemand die zich niet gewaardeerd voelt.

Ruimte
Wat we dus eigenlijk nodig hebben is ruimte om boos te zijn. Om even helemaal los te gaan. Ons veilig genoeg te voelen om alles te uiten, zonder letterlijk te hoeven vechten, vluchten of verstarren. Hoe mooi is het als je je beste vriendin of je partner de ruimte kunt geven álles eruit te gooien? Elkaars boosheid er volledig te laten zijn, zodat de ander zich opgelucht kan voelen en er daarna een gesprek kan plaatsvinden over het punt dat er daadwerkelijk toe doet.

De kunst is om de uitbarsting van de ander niet persoonlijk te nemen en het puur te zien als uiting van een emotie. Dát is goed ruziemaken. Recht voor z’n raap, eerlijk, emotioneel, maar altijd met ruimte om elkaar te begrijpen en verder te kijken dan een rotopmerking of een deur die dichtgeslagen wordt. Bovendien: vergeet niet dat ruzie een rare manier is om uit te drukken dat je de ander belangrijk vindt.

Bron: Bedrock

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten