In the spotlight – December 2022
TIPS
Dingen gedaan krijgen
Hoe je met hersenwetenschap mensen kan beïnvloeden
Tali Sharot
In Dingen gedaan krijgen laat Tali Sharot, universitair docent neurologie, zien hoe je met hersenwetenschap mensen kunt beïnvloeden. De mens is namelijk niet rationeel en laat zich liever leiden door emoties dan door feiten. Bovendien zijn mensen slecht in het nemen van besluiten en houden ze zichzelf de hele dag voor de gek. Maar wat moeten we met die informatie en vooral: hoe kunnen we ervoor zorgen dat mensen wel zo veel mogelijk het goede doen? Sharot gaat verder waar veel psychologen ophouden en toont hoe je het gedrag van mensen kunt veranderen, hoe je invloed kunt uitoefenen en wat efficiënte manieren zijn om mensen iets te leren. Op basis van een grondige kennis van neurologie, psychologie en gedragswetenschap laat ze zien hoe je de bijzondere manier waarop ons brein in elkaar zit op een goede manier kunt gebruiken. Een onmisbaar boek voor ouders, leraren, journalisten, politici, managers en andere mensen die zo efficiënt mogelijk hun invloed willen uitoefenen.
De kracht van onbekenden
Ontdek het plezier van contact in een individuele wereld
Joe Keohane
Hét hoopvolle boek voor iedereen die verlangt naar meer verbinding: warm, geestig en diepgaand.
We wachten vaak zwijgend in de apotheek en in de rij voor de kassa, afgeleid door onze telefoons. We brengen uren naast elkaar door in een vliegtuig of een trein, maar zien elkaar niet. Waarom eigenlijk niet? In De kracht van onbekenden probeert Joe Keohane te ontdekken wat er gebeurt als we contact maken met mensen die we niet kennen. Hij komt erachter dat zelfs de kleinste vorm van interactie voor meer empathie, geluk en cognitieve ontwikkeling zorgt; we voelen ons direct minder eenzaam en meer verbonden met de wereld om ons heen. Hij deelt praktische tips van experts om met vreemden te leren praten en probeert ze zelf uit, met soms ongemakkelijke, vaak vermakelijke en zelfs aangrijpende effecten.
Bekijk hier een interview met Joe Koehane over zijn bevindingen:
Now we’re talking!
Deep Democracy in actie
Frank Weijers
The Lewis Method of Deep Democracy omvat een set krachtige tools waarmee écht goede gesprekken kunnen worden gefaciliteerd. Dat zijn gesprekken waarin vrijmoedig wordt gesproken en openhartig wordt geluisterd. Zulke gesprekken vormen het vertrekpunt voor de betere conflicten – dat zijn conflicten die worden aangegaan in plaats van gemeden – en de beste besluiten: inclusief, met de wijsheid van meerderheid én minderheid.
‘Now we’re talking! Deep Democracy in actie’ gaat over de praktische toepassing van de tools van Deep Democracy. Wat doe je als facilitator? Wat doe je niet? En wat zijn woorden en zinnen die daarbij werken? Met dit boek in de hand weet je wat je te doen staat als facilitator van groepsprocessen, ook als het spannend wordt.
Waar het boek Deep Democracy van Jitske Kramer de methode en het onderliggende gedachtengoed uitgebreid en in heldere taal beschrijft vormt Now we’re talking! daarop een onmisbare aanvulling: een handzame, praktische gids voor iedereen die Deep Democracy actief toe wil passen. Een handzaam boekje, 84 pagina’s, prachtig vorm gegeven en rijkelijk geïllustreerd.
Goed teamwerk
Hoe teams beter kunnen presteren en floreren
Karin Derksen
‘Teamwerk is vanzelfsprekend, nu goed teamwerk nog!’ Jij werkt vast, zoals de meesten tegenwoordig, in een of zelfs meerdere teams tegelijkertijd. Lukt het jou en je team(s) om het beste resultaat uit die samenwerking te halen? Heeft iedereen er plezier in en zijn alle betrokkenen tevreden? Als dat niet (altijd) lukt, ben je geen uitzondering. Zowel in de praktijk als uit onderzoek blijkt dat het rendement en werkplezier in teams vaak tegenvalt. Organisaties denken nogal eens dat als ze de juiste medewerkers bij elkaar brengen in een team en als deze weten wat hen te doen staat, dat het wel goed komt. En dat is dus vaak niet zo. De basis voor goed teamwerk, ook op afstand ‘Goed teamwerk’ geeft je een overzicht van de uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek naar teamwerk. Dit wordt praktisch gemaakt met vele voorbeelden, tips en tools. Je krijgt inzicht in de randvoorwaarden die nodig zijn voor goed teamwerk en leest hoe je een goede samenwerking realiseert. Ook komt leiderschap en zelfsturend teamwerk aan bod met extra aandacht voor remote teamwerk: hoe realiseer je goed teamwerk als je op afstand samen moet werken? Voor wie is Goed teamwerk geschreven? ‘Goed teamwerk’ biedt inspiratie en een goed startpunt voor teams, bestuurders, leidinggevenden, hr-adviseurs, teamcoaches en iedereen die met teams werkt en goed teamwerk wil realiseren.
Leven en werken in het ritme van de seizoenen
Op basis van de I Tjing
Jaap Voigt
Wij mensen zijn geneigd de seizoenen en de wisseling ervan te zien als iets, dat buiten ons om plaats vindt. Wij maken echter deel uit van de cyclische beweging ervan. Sterker nog: wij zijn de seizoenen. Wij zijn de belichaming van dat ritme. Dit boek is de neerslag van een studie van Jaap Voigt over de invloed van de seizoenen op de mens. Het geeft waardevolle informatie en advies voor het dagelijkse leven en werk: Wanneer begin je iets nieuws? Wanneer breng je de boel op orde? Het model, dat in dit boek wordt aangereikt is een leidraad voor iedereen om in een natuurlijk ritme te leven. Het boek werd rijkelijk geïllustreerd door fotograaf Hapé Smeele.
TED-boeken – Praten met vreemden
Hoe onbekenden je leven kunnen veranderen
Kio Stark
We hebben het drukdrukdruk. We leven met ons hoofd neerwaarts gebogen en onze gedachten mijlenver weg. We luisteren enkel naar stemmen die we al kennen en doen nauwelijks moeite om iets of iemand nieuw te leren kennen. Wakker worden! Hoe? Door te spreken met mensen die je (nog) niet kent. Je zult het ervaren: het is een weldadige bron van creativiteit. Het opent een nieuwe wereld en verheldert je kijk op hoe je werkt en in het leven staat. Er bestaat geen mooiere manier om de dagelijkse routine te doorbreken.
In ‘Praten met vreemden’ onderzoekt Kio Stark hoe korte en onverwachte gesprekken een blijvende indruk kunnen achterlaten. Zij beschrijft de onbewuste mechanismen die bepalen of we een vreemde al dan niet aanspreken en vertrouwen, en volgens welke ongeschreven wetten die gesprekken dan verlopen. Stark biedt inzichten die je helpen om de wereld op een nieuwe manier te bekijken en te omarmen.
De machtsparadox
Een radicaal nieuwe visie op leiderschap
Dacher Keltner
‘Wie eenmaal aan de macht is, wordt minder empathisch.’ Dacher Keltner in interview NRC Handelsblad
Er zijn vele handboeken geschreven over het uitoefenen van macht; Machiavelli’s De Heerser is de bijbel voor menig strateeg en Robert Greene’s 48 Wetten van de macht is een everseller onder managers. Maar over de werkelijke betekenis en psychologische werking en effecten van macht is verrassend weinig geschreven. Wat is macht? Hoe krijg je macht en kun je deze behouden? Wat doet macht met je? En wat betekent machteloosheid voor een individu en een groep? Gebaseerd op ruim twintig jaar onderzoek naar het verschijnsel “macht’ geeft Dacher Keltner in zijn boek De machtparadox antwoord op deze vragen.
Ben Tiggelaar, auteur van o.a. Dromen, durven doen en Mooi werk: ‘Een intrigerend, belangrijk boek. Niet alleen voor leiders, maar voor iedereen die meer wil begrijpen van menselijke relaties en oprecht een positieve bijdragen wil leveren in deze wereld.’
Dacher Keltner is professor in de Psychologie aan de gerenommeerde Berkeley universiteit in Californië. Zijn onderzoek richt zich op de biologische en evolutionaire oorsprong van compassie, macht, sociale klasse en ongelijkheid.
Eigen welzijn eerst
Hoe de middenklasse haar liberale waarden verloor
Roxane van Iperen
Nederland heeft lang een zelfbeeld van openheid en tolerantie gehad. Dat beeld kwam voort uit het naoorlogse optimisme van de middenklasse, die geloofde in kansengelijkheid, ongeacht afkomst of achternaam, en het belang van goede publieke voorzieningen. Zo zou elke nieuwe generatie het beter krijgen dan de vorige.
Het geloof in vooruitgang is de afgelopen jaren afgebrokkeld en heeft onder invloed van de politiek plaatsgemaakt voor een sterke hang naar zelfbehoud, met extreme sentimenten tot gevolg. In Eigen welzijn eerst laat Roxane van Iperen op prikkelende wijze zien hoe dit heeft kunnen gebeuren, en spreekt ze de hoop uit dat de middenklasse opnieuw de vooruitgangsgedachte omarmt.
R zijn als Leider
Praktijkboek
Hartger Wassink
Met dit gedeelte van het boek wil ik ideeën die je hebt over organisatie, leiderschap en samenwerken door elkaar schudden en binnenstebuiten keren. Zolang je over ‘de organisatie’ blijft praten, hou je het buiten jezelf. Zolang je samenwerken blijft zien als vooral iets dat je medewerkers moeten doen, hoef je niet na te denken over hoe samenwerking er bij jou zelf eigenlijk uitziet. Zolang je over leiderschap blijft praten, als een kenmerk dat je hebt, iets dat je bij wijze van spreken koopt met een opleiding of het aannemen van een functietitel, hoef je niet te kijken naar wat je nu zelf eigenlijk doet. Mensen doen niet wat jij zegt, maar ze doen na wat jij je ze voordoet. Dus zul je moeten kijken naar hoe jij bent, in alle kleine contacten en ontmoetingen die je hebt. Niet in het algemeen, maar in het hier en nu. Niet omdat je dan succesvol wordt, maar omdat je dan van betekenis zult zijn. Leider zijn in Dialoog Klinkt goed, ‘dialoog’. Dat willen wel allemaal wel. Zeker leiders. Maar hoe doe je dat nu eigenlijk? Het is niet vanzelfsprekend. Voor een dialoog is zorgvuldigheid nodig, en houvast in een structuur. Bovenal is er een houding van openheid nodig, die je als leider voorleeft. In dit boek breng ik een serie werkvormen bij elkaar, waarin je als leider met je team (en met jezelf) in dialoog kunt gaan. Maar let op, het geheim zit niet in de recepten die ik hier geef. Het geheim zit in de manier waarop je ze je eigen maakt. Daarvoor is het belangrijk dat jij ‘er’ bent, aanwezig bent in hoe je de werkvorm inzet. En over er zijn, gaat de andere helft van dit boek.
De droomfabriek
roman
Gerwin van der Werf
Wat als de school onder je huid gaat zitten, en die ene leerling ook?
In ‘De droomfabriek’ van Gerwin van der Werf wordt Josie zonder ervaring wiskundelerares op een school in een achterstandswijk. Ze heeft de grootste moeite met orde houden, boeken vliegen door het lokaal, tampons steken in het plafond en nooit stoppen die kinderen met praten. Vooral de populaire Carmen uit klas 3A maakt het haar moeilijk. Carmen komt te laat, zit op haar telefoon, heeft nooit huiswerk gedaan, geen pen bij zich – en hoezo is dat háár probleem? Ze heeft immers zestigduizend volgers op Instagram. Dan vraagt het meisje ineens om bijles, maar wel op één voorwaarde: het moet bij Josie thuis.
Als we samen
Toon Tellegen
‘Als we samen nu eens in een boom klimmen, dacht de egel, toen de olifant voor de zoveelste keer uit de top van een boom was gevallen. Dan sla ik mijn voorpoten om zijn middel. Hij gaat op één been staan en draait om zijn as. Hij maakt een hele pirouette, en misschien nog wel een! Hij zal wankelen. Maar hij valt niet. Ik houd hem vast en laat hem niet los.’
Als we samen mogen dansen, als we samen ergens kunnen gaan eten, als we samen zullen feesten, dan komt alles helemaal goed. Om hoop te houden op betere tijden verzamelde Toon Tellegen in Als we samen zijn mooiste dierenverhalen die geruststellend en verwachtingsvol zijn.
Podcasts
Terug naar de natuur
In Terug naar de natuur maakt Louis Bijl de Vroe een flinke wandeling door de Nederlandse natuur. Hij wordt hierbij vergezeld door een bijzondere gast. Gaandeweg de wandeling filosoferen de twee over wie wij zijn als mens, en hoe we ons verhouden tot de natuur en samenleving.
Terug naar de natuur is een podcast serie gemaakt door Club Groeneveld: een bron voor menselijk leiderschap.
Naast leerstromen, retraites en reizen ontwikkelen we podcasts en longreads waarin we reflecteren op wie wij zijn als mens, en hoe we ons verhouden tot de natuur en tot de samenleving.
Luister hier de Terug naar de natuur podcast >
De Ben Tiggelaar Podcast
Ben Tiggelaar interviewt wetenschappers over persoonlijke en professionele groei. Om de woensdag om 7:00 online en diezelfde week op zaterdag om 11.30 uur op de radio. Ben en zijn gasten geven extra werktips en mediatips op maandag, woensdag en vrijdag.
Luister hier de Ben Tiggelaar Podcast >
Future Business Leaders
Wat beweegt de leiders van de toekomst, waar dromen ze over, wat vinden ze belangrijk – en wat juist niet?
Luister hier de Future Business Leaders Podcast >
De Ongelooflijke podcast
Podcast over de relevantie van het geloof in een steeds ongeloviger Nederland. Journalist David Boogerd en theoloog Stefan Paas voeren verdiepende gesprekken met spraakmakende gasten.