In the spotlight – september 2023

TIPS

Als alle stemmen spreken als alle stemmen spreken
Deep Democracy, een levensstijl – verhalen en reflecties
Sandra Bouckaert

Complexe vraagstukken in de maatschappij en binnen organisaties maken het actueler en urgenter dan ooit dat we alle stemmen horen. Alleen zo kun je werkelijke verbinding tot stand brengen. Als alle stemmen spreken onderzoekt hoe je persoonlijke en organisatievraagstukken diep democratisch kunt benaderen. Deep Democracy is een praktische methode voor dialoog en besluitvorming, maar het is meer dan dat. Het is een levensstijl, een radar voor inclusiviteit, voor het horen van minderheidsstemmen en voor het spelen met je eigen rollen en die van anderen.

Sandra Bouckaert belicht thema’s zoals leiderschap, polarisatie en conflict. Ze illustreert de thema’s met vijf aansprekende fictieverhalen, waaronder het verhaal van een directeur die anders leert omgaan met onvrede op de werkvloer en een hulpverlener die een cliënt in huis haalt. Door de combinatie van theorie, verhalen en reflectievragen leer je anders kijken naar relaties, samenwerking en conflicten. Je gaat reflecteren op je eigen gedrag en krijgt nieuwe inzichten in het functioneren van organisaties en groepen.

Deep Democracy deep democracy
De wijsheid van de minderheid
Jitske Kramer

Herken je dat? Dat mensen ‘ja’ zeggen en ‘nee’ doen? Dat een democratisch genomen besluit door bijna de helft van je team niet loyaal wordt gesteund? Dat het resultaat sneller was bereikt als je ook had geluisterd naar je medewerkers die niet altijd het hoogste woord hebben? Dan is dit hét boek voor jou! ‘Deep Democracy’ is geschreven voor mensen zoals jij, die conflicten willen oplossen, verschillen willen benutten, en vervolgens duurzame besluiten durven te nemen. Die met elkaar en niet voor elkaar denken. Die samen vechten voor de hoogst haalbare oplossing.

Deep Democracy is een manier van besluiten nemen waarbij de wijsheid van de minderheid wordt meegenomen in het meerderheidsbesluit. De Lewis-methode van Deep Democracy is in de periode na de apartheid ontwikkeld in het Zuid Afrikaanse bedrijfsleven en wordt op dit moment in meer dan twintig landen in de wereld toegepast. Het biedt praktische handvatten en technieken om met uitersten om te gaan. Niet vanuit de gedachte dat we dwarsliggers moeten manipuleren en verleiden om zonder al te veel morren het genomen besluit te volgen. Maar vanuit de overtuiging dat de krachtigste besluiten ontstaan door de aanwezige diversiteit aan kennis, talenten, ervaringen en emoties te combineren.

Wat speelt hier? wat speelt hier
Laat de onderstroom spreken
Arend Ardon, Cynthia van der Zwan

‘We hebben iedereen betrokken bij het plan en toch komt er steeds weer weerstand boven.’ ‘We hebben meermalen duidelijke afspraken gemaakt, maar niemand brengt ze in praktijk.’ In zulke situaties verzuchten we vaak: ‘Het zit in de onderstroom. We hebben alles geprobeerd, maar het ligt buiten onze invloed.’ Dat maakt de onderstroom tot een vergaarbak waarin iedere logica lijkt te ontbreken. Lijkt, want ook in de onderstroom zitten wetmatigheden. Als je die kent, kun je begrijpen wat zich in dat ongrijpbare afspeelt. Soms hoef je niet in te grijpen of op te lossen, maar gaat het erom te zien wat niet gezien wordt en te erkennen wat niet erkend wordt. Dit boek gaat over dat ongrijpbare deel van veranderprocessen. Wanneer je merkt dat je steeds weer in dezelfde moeizaamheid terechtkomt, of het gevoel hebt dat er onder de oppervlakte meer speelt.

Ardon en Van der Zwan geven de onderstroom een stem. Door de wetmatigheden te ontrafelen en te illustreren aan de hand van alledaagse praktijksituaties. Zij doen dit vanuit het zogenoemde systemisch perspectief. Je zult ontdekken dat weerstand vaak geen verzet is tegen vernieuwing, maar eerder het beschermen van iets kostbaars. En dat mensen vanuit loyaliteit soms anders handelen dan ze hadden afgesproken. Dit boek biedt concrete handvatten om veranderprocessen effectiever te benaderen en begint waar gangbare veranderbenaderingen zijn gestrand.

De corporate tribe de corporate tribe
organisatielessen uit de antropologie
Danielle Braun, Jitske Kramer

Over organisatiecultuur wordt veel geschreven, gezucht en gesproken. Cultuur is van oudsher het aandachtsgebied van antropologen. De corporate antropologie kijkt met dezelfde verwonderde blik naar organisaties, boardrooms en leiders zoals antropologen dat naar tribale samenlevingen doen. Lezers van dit boek worden meegenomen op een reis langs verre vreemde volkeren. Om vervolgens met een andere, nieuwe blik te kijken naar de eigen organisatie.

In zo’n dertig meeslepende verhalen wordt een andere blik op organiseren en organisaties gegeven. Exotisch, maar met praktisch toepasbare denkwijzen, tips en verandermodellen. Door het lezen raak je prettig in de war én goed toegerust met een antropologische blik en een gereedschapskist om met de eigen organisatiecultuur of die van klanten aan de slag te gaan.

Danielle Braun en Jitske Kramer zijn corporate antropoloog. Zij beschouwen organisaties als tribes, structuren als verwantschapssystemen, leiders als chiefs, visie documenten als totempalen. De auteurs gaan op zoek naar de onderstroom van organisaties, de bezieling, de mogelijkheden voor natuurlijke transitie en de soms bizarre rituelen die maken dat samenwerken, leiden en veranderen lastig, maar zeker niet onmogelijk is. Wie dit boek leest, wordt een beetje antropoloog en kijkt nooit meer hetzelfde naar organisaties.

‘De Corporate Tribe’ is een boek voor leiders, consultants, trainers, coaches, veranderaars die de geëigende modellen en scans voor cultuurverandering voorbij zijn. Die willen werken met de onderstroom van organisaties. Die voeding zoeken voor leiderschap en verandering in een nieuwe tijd. Die anders willen organiseren.

Think Again think again
The Power of Knowing What You Don’t Know
Adam Grant

Discover the critical art of rethinking: how questioning your opinions can position you for excellence at work and wisdom in life Intelligence is usually seen as the ability to think and learn, but in a rapidly changing world, the most crucial skill may be the ability to rethink and unlearn. Recent global and political changes have forced many of us to re-evaluate our opinions and decisions. Yet we often still favour the comfort of conviction over the discomfort of doubt, and prefer opinions that make us feel good, instead of ideas that make us think hard. Intelligence is no cure, and can even be a curse. The brighter we are, the blinder we can become to our own limitations.
Adam Grant – Wharton’s top-rated professor and #1 bestselling author – offers bold ideas and rigorous evidence to show how we can embrace the joy of being wrong, encourage others to rethink topics as wide-ranging as abortion and climate change, and build schools, workplaces, and communities of lifelong learners. You’ll learn how an international debate champion wins arguments, a Black musician persuades white supremacists to abandon hate, and how a vaccine whisperer convinces anti-vaxxers to immunize their children. Think Again is an invitation to let go of stale opinions and prize mental flexibility, humility, and curiosity over foolish consistency. If knowledge is power, knowing what you don’t know is wisdom.

Ons feilbare denken ons feilbare denken
Thinking, fast and slow
Daniel Kahneman

Daniel Kahneman is een van de invloedrijkste psychologen ter wereld en ‘Ons feilbare denken’ is wereldwijd een bestseller.
Daniel Kahneman toont in ‘Ons feilbare denken’ aan dat we veel irrationeler zijn dan we denken. Waarom beoordelen we dezelfde situatie anders voor en na de lunch? Waarom denken we dat knappe mensen competenter zijn dan anderen? Kahneman legt uit dat we twee denksystemen hebben: een snelle, intuïtieve manier en een langzame, weloverwogen manier. Beide zijn uitermate praktisch, maar het gaat vaak fout omdat we – zonder dat we het doorhebben – de verkeerde manier van denken gebruiken. In deze moderne klassieker legt Daniel Kahneman uit waarom we zo vaak verkeerde inschattingen maken, en geeft tips om deze valkuilen te vermijden en betere beslissingen te nemen.

 

Podcasts

Hoeft niet podcast Hoeft niet podcast
Sander Toby en Boudewijn Tinholt

Boudewijn en Sander onderzoeken het leven met behulp van platgetreden theorieën. Daardoor leren ze de theorieën kennen en het leven beter begrijpen. Ze gaan samen op zoek naar wat er dan niet meer hoeft.

Luister hier Hoeft Niet Podcast >

Good life project podcastthe good life

Elke week nieuwe gesprekken met de meest inspirerende, motiverende mensen. De gesprekken zijn enorm uiteenlopend. Van businesstips tot verhalen over het overwinnen van angsten. Uit elk gesprek kan je wat waardevols halen en het geeft je inzichten in zoveel verschillende thema’s. Echt een aanrader!

Luister hier de Good life project Podcast >

Over spreken gesproken podcast over spreken gesproken
Deep Democracy met Frank Weijers

The Lewis Method of Deep Democracy omvat een set krachtige tools waarmee écht goede gesprekken kunnen worden gefaciliteerd. Dat zijn gesprekken waarin vrijmoedig wordt gesproken en openhartig wordt geluisterd. Zulke gesprekken vormen het vertrekpunt voor de betere conflicten – dat zijn conflicten die worden aangegaan in plaats van gemeden – en de beste besluiten: inclusief, met de wijsheid van meerderheid én minderheid. In deze aflevering is Frank Weijers te gast.

Luister hier de aflevering over Deep Democracy Podcast >

Overig

Het oudste dochter – carddeck Carddeck oudste dochter

Voor leiders en ondernemers die oudste dochter zijn.

Deze kaarten helpen je in verbinding te komen met jezelf en je intuïtie zodat je leert vertrouwen op je eigen wijsheid.

 

 

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten