Zo laat je je natuurlijke thuiswerkplek voor je werken, 5 praktische tips

Dat een natuurlijke omgeving goed voor ons is weten inmiddels veel mensen, maar waarom is dat eigenlijk zo? Is het de frisse lucht of zit er meer achter?

Interieurontwerper en founder van Moodo Interieurontwerp Laura Vaessen legt het uit en deelt 5 tips waarmee jij je werkplek voor jou kan laten werken. Uit vele onderzoek blijkt het volgende: omdat de natuur zo lang de leefomgeving van de mens is geweest, zijn we er genetisch op aangepast. Groene gebieden boden meer overlevingskansen, zoals voedsel, water en bescherming (van vegetatie). Wanneer wij natuur zien, hebben we hier een genetisch bepaald positieve reactie op. We hebben we ons de laatste decennia losgekoppeld van ons natuurlijke bestaan met name in de stedelijke gebieden. Hierdoor hebben we de band doorbroken en missen we de positieve invloed van de natuur op ons.

Er is nog een reden waarom natuur goed voor ons is. We hebben de natuur nodig om ons aandachtsvermogen te herstellen. In de onze drukke samenleving wordt er veel beroep gedaan op ons aandachtsvermogen. Je wordt constant geprikkeld, door telefoon, computer, gesprekken, beelden, geluiden. Het kost veel energie om je continu te focussen en ook nog eens op allerlei dingen tegelijk. Mentale vermoeidheid ligt op de loer. Met prikkels uit de natuur zit het anders. Neem het tikken van de regen, de zachtheid van mos, het patroon in de nerf van een blad. Daar richt je je aandacht vanzelf op, maar ze belasten je geest niet. Sterker nog: ze leiden tot stressvermindering, positieve emoties en het herstel van aandachtsvermogen.

Kunnen we onze band met de natuur nog herstellen om toch die positieve effecten te ervaren?
Ja! Door lekker veel naar buiten te gaan. Feit is dat we gemiddeld 90% van de dag binnen zitten. Nu we massaal thuiswerken is dat misschien alleen maar meer. Gelukkig is de ommetje lopen-app heel populair. Kunnen we de natuur ook naar binnen halen en daar profiteren van de helende werking? Dat kan, met biophilic design. Dat is een manier van ontwerpen, voor ex- en interieur, die op basis van vele onderzoeken een vertaling heeft gemaakt van de natuur naar de gebouwde omgeving. Biophilic design gebruikt aspecten uit de natuur om de band tussen mens en natuur te herstellen. Door bewust natuurlijke elementen te gebruiken of te imiteren in het interieurontwerp, maken we onbewust opnieuw verbinding met de natuur.
Uiteraard zijn planten daar een onderdeel van, maar biophilic design gaat veel verder dan dat. Biophilic design is geen kant en klaar concept wat je overal naar binnen kunt schuiven, maar het zijn principes die ten grondslag liggen aan het ontwerpen van een interieur. Dat kan in elk gewenste stijl worden toegepast. Er zijn enorm veel mogelijkheden om de natuur naar het interieur te vertalen.

Hoe creëer je een werkplek die dat natuurlijk voordeel bevat?
Omdat we nu veel meer thuis werken is een biophilic werkplek een groot voordeel. Zelfs eenvoudige natuurlijke elementen in je werkplek kunnen al een enorme impact hebben op hoe jij je voelt. Het verbetert de mate van hoe gelukkig, creatief en productief je bent tijdens het werk. Met deze 5 tips laat jij je werkplek voor jou werken.

Tip 1: Planten! 
Inmiddels weet iedereen wel dat planten een luchtzuiverende werking hebben. Een aantal planten kunnen zelfs chemicaliën uit de lucht zuiveren, zoals benzeen, tricholoorethyleen en formaldehyde. Benzeen en trichloorethyleen zijn oplosmiddelen die in verschillende materialen voorkomen. Formaldehyde, een bekende hoofdpijnveroorzaker, is een gas dat bij de productie van leer of tapijt wordt gebruikt en dat vrijwel in elk binnenklimaat voorkomt.
Groot voordeel van planten die de lucht zuiveren is dat ze daarmee meteen kunnen helpen tegen klachten als hoofdpijn en droge ogen, maar ook luchtwegproblemen, duizeligheid en concentratieproblemen. Omdat ze de lucht én de concentratie verbeteren, kun je ze perfect toepassen in je werkplek. Let wel op: veel planten zijn giftig voor huisdieren.

Naast deze zuiverende werking, is bewezen dat alleen al kijken naar groen een positieve invloed heeft op stress. Dit werkt het beste als je je planten bij elkaar plaatst, bijvoorbeeld in een hoek, groenwand of op een plantentafel.

Bovendien kun je met groen je interieur met jouw woonomgeving verbinden, de binnen/buiten-connectie verstevigen en zo een zachte overgang van binnen naar buiten creëren. Kijk naar de begroeiing op de plek waar je woont en vertaal deze naar je kamerplanten. Kies bijvoorbeeld voor varens als je in een bosrijke omgeving woont.

Het kweken van planten is niet altijd goed voor het milieu. Zoek daarom naar duurzame Nederlandse kwekers, tweedehands planten of stekjes bij jou in de buurt.

Tip 2: Spreek al je zintuigen aan
Maak contact met je omgeving via al je zintuigen. Als je door een bos loopt, zie je ook niet alleen de bomen, je ruikt ze, je hoort de wind er doorheen gaan, je voelt de temperatuur. Die totale beleving heeft effect op je welzijn.
Dus schuif je bureau naar het raam, gebruik natuurlijke afbeeldingen en patronen, demp harde geluiden met zachte materialen zoals vloerkleden en gordijnen, luister tijdens het werk naar ‘nature sounds’, doe je etherische oliebrander of diffuser aan, zet een geurende plant op je bureau, gebruik aaibare materialen zoals vachten en kussens en proef de natuurlijke sfeer.

Tip 3: Gebruik een natuurlijk kleurenpalet
Onze emotionele reactie op kleur is heel persoonlijk en komt vaak voort uit herinneringen. Uit het vele onderzoek naar kleur komt ook geen eenduidig palet wat voor iedereen werkt, je kunt niet stellen dat blauw altijd kalmeert en geel vrolijk maakt. In de natuur komen alle kleuren voor. Neem nou de lucht, die gaat van roze naar paars naar blauw naar de regenboog. Je kunt dus zeggen dat elke kleur die je kiest voor je huis natuurlijk is.
Het draait om de intensiteit (verzadiging) van de kleur. Intense felle kleuren zorgen voor opwinding en vale, meer vergrijsde kleuren werken kalmerend. Een mat blauwe kamer werkt meer ontspannen dan een fel gele.
Kun je dan geen felle kleuren gebruiken? Ja zeker wel, maar de balans is erg belangrijk. In de natuur komen felle kleuren niet in grote hoeveelheden voor en trekken ze sterk de aandacht (duidt op giftig of trekt bijen aan). Pas de felle kleuren toe in de details, zoals in pennenbak, klein meubilair, plantenpot en fotolijst.

Tip 4: Gebruik de materialen uit de natuur
Bij een houten vloer, lijken in eerste instantie alle planken op elkaar, maar als je goed gaat kijken zie je subtiele veranderingen. Je ziet knoesten, veroudering, dynamiek, leven. In kunstmatige materialen mis je dit alles. Het gaat niet alleen om het visuele aspect. Een houten bureau voelt en klinkt veel warmer en zachter dan een glazen of metalen.
Voorbeelden van andere natuurlijke materialen zijn katoen, wol, linnen, kurk, natuursteen, touw, jute, leem, kurk en bamboe. Laat de materialen in hun volle glorie zien. Op een kurkwand kun je bijvoorbeeld heel goed je ideeën kwijt.
Let hierbij wel op de milieuvriendelijkheid van de materialen. Niet alle hout wordt duurzaam gekapt en niet alle katoen wordt biologisch geteeld. Duurzaamheid, in milieuvriendelijke zin, is onlosmakelijk verbonden met biophilic design.

Tip 5: Maak van je thuiswerkplek een veilige plek
Het grootste deel van de geschiedenis van de mens speelde zich af op de savanne. Nog steeds wordt dit als meest favoriete landschap verkozen. Al maken we nieuwe favoriete plekken door positieve ervaringen. Wij houden van het vrije uitzicht over grote afstand, zo konden we goed onze omgeving scannen op gevaar of juist kansen, zoals voedsel en water. De savanne bood ook plekken waar we ons konden terugtrekken, die ons beschermden tegen de elementen of gevaar. Deze plekken beschermen ons idealiter van achteren en van boven (zodat je niet ongezien aangevallen kunt worden).
Maak van je werkplek een plek waar je je kunt terugtrekken, uitrusten en opladen maar vooral ook focussen. Bescherming in je rug is het meest belangrijk. Ga niet met je rug naar een open ruimte of deur zitten. Je kunt bijvoorbeeld ook zelf een stukje van de kamer afschermen en maak er een knusse hoek van.

Al deze natuurlijke elementen werken positief op je gezondheid, niet alleen op je lichaam, ook op je geest. Hierbij geldt de holistische meerwaarde; maak je een geheel biophilic interieur, dan versterken de elementen elkaar en doet het meer voor je dan de som der delen.

Meer weten hierover?
Neem dan contact met Moodo interieurontwerp op >
Moodo ontwerpt duurzame interieurs voor bedrijven en particulieren waarin mensen weer meer in contact staan met de natuur. Met als doel het welzijn van lichaam en geest te verbeteren.

U gebruikt een verouderde browser van Internet Explorer die niet meer wordt ondersteund. Voor optimale prestaties raden wij u aan om een nieuwere browser te downloaden. Hiervoor verwijzen wij u door naar:

browsehappy.com sluiten